60 vuotta naimisissa ollut pariskunta pakotettiin ”avioeroon”

Uusimaa-lehden haastattelema porvoolainen Anderssonin iäkäs pariskunta pariskunta joutuu asumaan erillään, vaikka he ovat olleet naimisissa yli 60 vuotta. Syynä on se, että toinen heistä on liian hyväkuntoinen asumaan palvelutalossa.

Irja Anderssonin liikuntakyky romahti viisi vuotta sitten sydänleikkauksen jälkeen. Kaksi vuotta sitten hän muutti Palomäen tehostetun palveluasumisen yksikköön. Nyt hän asuu 39 neliön kokoisessa asunnossa yksin, vaikka mies mahtuisi asumaan asuntoon.

Ei tämä hääppöistä ole. On kuin eläisi pakotetussa avioerossa, Runar Andersson toteaa.

Kohta 90 vuotta täyttävä Runar asuu yksin rintamamiestalossa, jossa hänen ainoa harrastus on palapelien teko. Keskustaan hän ei uskalla, koska hän on kerran jäänyt palvelulinjan bussin ovien väliin. Hän pelkää myös liikkua yksin huonon liikuntakyvyn sekä astmaattisten oireiden ja huimauksen vuoksi.

Ateriapalvelu tuo kerran päivässä lämpimän ruoan ja tytär huolehtii muutaman kerran viikossa kauppaostokset sekä vaatehuollon. Kotisairaanhoitaja käy noin kerran kuussa.

Olisi hyvä saada isä saman katon alle äidin kanssa nyt, kun molemmat ovat vielä siinä kunnossa, että heistä on seuraa toisilleen, sanoo poika, Kari Andersson.

Irja ja Runar Andersson tapaavat toisiaan kerran pari viikossa, kun lapset tuovat hänet autolla.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa