9-vuotias latasi Chisun levyn: 600 euron lasku ja poliisi takavarikoi koneen

Facebookissa leviää perheenisän tilitys, jossa hän kertoo saaneensa viime keväänä asianajajalta sähköpostilla 600 euron korvausvaatimuksen 9-vuotiaan tyttären musiikkilatailusta. Korvauksen vaatija oli Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus TTVK.

Tytär oli halunnut esikuunnella Chisun Kun Valaistun -levyn kappaleita ennen ostoa. Isä kertoo näyttäneensä tyttärelleen vuosi sitten muutamia hakukoneita, joista kappaleita voi ladata. Samalla tytär oli päätynyt ymmärtämättömyyttään jakamaan tiedostoja muille käyttäjille.

– Seuraavana ehtoona sitten tyttö valitteli löytäneensä kyllä kappaleita, mutta ei saanut niitä jostain syystä toimimaan. Jotain oli kuuleman mukaan saanut ”ladattuakin”, mutta kappaleet eivät tuottaneet kuin virhe-ilmoituksia tietokoneen näytöllä. Marssimme ostamaan tuon cd:n, isä kirjoittaa.

Sähköpostissa vaadittiin myös, että pitää allekirjoittaa vaitiolosopimus, jonka mukaan en saa kertoa korvaussummaa tai syytä kenellekään. Isä kieltäytyi maksamasta korvaussummaa, vaikka uhattiin harkita syytteen nostamista.

Isän mukaan hän selvitti asiaa ja kävi ilmi, että kyseessä oli ansa, ilmeisesti levy-yhtiön. Asia liittynee tehoisku, jossa selvitettiin, ketkä kaikki olivat ladanneet Bittorrent-tekniikalla laittomasti Chisun albumin Kun valaistun.

Instanssit olivat itse ladanneet Chisun levyn nettiin ja kyttäsivät siellä ketkä bittinikkarit alkavat sitä laittomasti lataamaan. Tyttäreni lisäksi oli 82 eri IP-osoitetta, jotka saivat samat maksu- ja salassapito vaatimukset kuin minä.

Tänä aamuna miehen ovelle saapui kaksi talousrikospuolen konstaapelia kotietsintälaput käsissään. Tietokone takavarikkoitiin ja poliisit sanoivat, että ”jos maksan sen korvaussumman, tippuvat heidän hanskansa tämän jutun suhteen välittömästi”.

Chisu itse tiedottaa Facebookissa selvittävänsä parhaillaan TTVK-asiaa. Hän lupaa infota asiasta myöhemmin.

Lue myös:

TTVK: ”Emme käyttäneet Chisun levyä syöttinä”

Pietari

Vastaa