”Äänestä minua, saat perusvodkaa”

Alavudella poliisin ja Keskusvaalilautakunnan tietoon on tullut, että eräs kunnallisvaaliehdokas olisi tarjonnut kuvallaan varustettuja alkoholipulloja häntä äänestäville. Etelä-Pohjanmaan poliisilaitos tutkii asiaa vaalilahjontaepäilynä.

Poliisin saamien tietojen mukaan ehdokas olisi luvannut tarjota alkoholia äänestäjälle, jos tämä ottaa kuvan äänestyslipusta, jossa on hänen numeronsa. Todistajien kuulusteluissa on tullut esille, että äänestyslippuja on valokuvattu.

Alavudella on levinnyt myös viinapulloja, joiden etiketiksi on vaihdettu ehdokkaan kuvan, numeron ja sanan perusvodka sisältävä etiketti. Poliisille on kerrottu, että viina olisi ns. viron viinaa.

Tutkinnassa on tullut esille, että kunnallisvaaliehdokas on ottanut yhteyttä ihmisiin ja antanut heille ohjeita siitä mitä poliisille tulee kertoa. Tästä huolimatta poliisin suorittama tutkinta on edennyt.

Poliisin mukaan on syytä epäillä, että ehdokas on pyrkinyt taivuttamaan ihmisiä äänestämään häntä ja tarjonnut palkkioksi alkoholia. Vaalilahjonnan rangaistavuus edellyttää, että edulla pyritään taivuttamaan äänestäjää.

Taivuttaminen tässä yhteydessä on moitittavaa, selkeää ja voimakasta pyrkimystä vaikuttaa epäasiallisella tavalla äänestäjään. Teon rangaistavuus ei edellytä lupauksen tai tarjouksen hyväksymistä.

Pietari

Vastaa