Luomu ja karppaus ovat jo so-last-season, tilalle tulivat lisäaineettomuus ja gluteenittomuus

Luomun ja karppauksen suosio lähti laskusuuntaan jo viime vuonna, ne ovat siis jo so-last-season. San Franciscosta, ruokavaliotrendien mekasta niiden tilalle tulivat lisäaineettomuus ja gluteenittomuus.

Meillä Suomessa ruokavaliotrendejä seuraavat etenkin keski-ikäiset naiset, urheilijat sekä ihmiset, jotka etsivät ruokavaliosta apua johonkin elimistönsä ongelmaan, kertoo superruoka-asiantuntija Jaakko Halmetoja CocoVilta.

Ruokavaliotrendien väliset erot eivät ole suurensuuria. Esimerkiksi lisäaineettomuuden, gluteenittomuuden ja luomun taustalla on halu palata mahdollisimman luonnonmukaisen, alkuperäisen ja aidon ruoan pariin.

Käytännössä gluteenittomuus tarkoittaa sitä, että jätetään ruokavaliosta pois Suomessa perinteiset viljat eli vehnä, ruis, kaura ja ohra. Jalostettujen viljojen sijasta syödään esimerkiksi riisiä, hirssiä, tattaria ja quinoaa.

Suurin osa länsimaisesta ruokavaliosta sisältää vehnää ja muita pitkälle jalostettuja viljoja. Viljakasveja on jalostettu, jotta niiden leivontaominaisuudet paranisivat. Ihmisen genetiikka ei kuitenkaan pysy tässä mukana, vaan seurauksena on ollut allergioita, yliherkkyyttä ja tukkoista oloa elimistöön, Halmetoja selvittää

Jos ruokavaliosta karsitaan kotimaisia viljoja, kokonaisenergiansaantia voi varmistella lisäämällä ruokavalioon hyvälaatuisia rasvoja, muistuttaa Halmetoja.

Lautaselle halutaan ruokaa, johon on käytetty mahdollisimman vähän tai ei lainkaan ylimääräisiä aineita. Lisättyjen E-koodien ja aspartaamien lisäksi myös kasvien viljely- ja kasvuvaiheessa käytetyt aineet ovat pannassa.

Lisäaineettomuuden eduista on hyvin vähän tieteellistä näyttöä, joskin joidenkin tutkimusten mukaan useat lisäaineet yhdessä lisäävät lasten tarkkaavaisuushäiriöitä. Lisäaineiden välttäminen perustuu usein ihmisten omaan kokemukseen: jos esimerkiksi natriumglutamaatti aiheuttaa päänsärkyä tai jopa migreeniä, sitä pyritään välttämään.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa