Maajussit protestoivat: Ennennäkemätön liha-ale alkoi

Helsingin Narinkkatorilla ja yhdeksällä muulla paikkakunnalla klo 11 alkoi ennennäkemätön liha-ale. Kyseessä on MTK:n ja ruotsinkielisen tuottajajärjestö SLC:n kampanja, jossa nostetan esiin maataloustuottajan heikko tilanne Suomen ruokamarkkinoilla.

Järjestöjen tuottajajäsenet myyvät torilla naudan paistia, porsaan palapaistia, kananmunia, perunoita ja ruisleipää. Viljelijät protestoivat maatalouden heikkoa kannattavuustilannetta ja sitä, että heidän saama osuus kotimaisen ruuan hinnasta on elintarvikeketjun pienin, vaikka työmäärä on suurin.

Narinkkatorilla myytävät tuotteet:

  • Porsaan palapaisti lavasta 500 g, 80 senttiä/kpl (tuottajahinta 1,58 euroa/kg, keskihinta vähittäiskaupoissa 8,23 euroa/kg)
  • Naudan paisti (pakkausten paino vaihtelee) tuottajahinta 3,11 euroa/kg, keskihinta vähittäiskaupoissa n.15,31 euroa/kg)
  • Kananmunat 6 kpl rasia: 35 senttiä/kpl (tuottajahinta 1,06 euroa/kg, keskihinta vähittäiskaupoissa 3,71 euroa/kg)
  • Peruna 1 kg:10 senttiä/kpl (tuottajahinta 0,12 euroa/kg, keskihinta vähittäiskaupoissa 0,75 euroa/kg)
  • Ruisleipä 450 g:10 senttiä/kpl (tuottajahinta 0,20 euroa/kg, keskihinta vähittäiskaupoissa 4,57 euroa/kg)

Tuottajahintojen senttejä on pyöristetty kilohinnoista lähimpään viisisenttiseen. Kutakin tuotetta on varattu Narinkkatorilla enintään tuhannelle henkilölle, 1/talous. Myynti vain käteisellä.

Kampanja järjestetään samaan aikaan myös Hämeenlinnassa, Joensuussa, Jyväskylässä, Kokkolassa, Kuopiossa, Lappeenrannassa, Seinäjoella, Tampereella ja Ylivieskassa.  Myytävät tuotteet ja niiden määrät vaihtelevat paikkakunnittain.

Täältä näet lisätietoa alueesi tapahtumasta.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa