Nettipoliisi Fobba kuvien julkaisusta: ”Usein on oikeutettua julkaista tarkat tiedot epäillystä”

Vantaan Sanomat kertoo, että nettipoliisi Marko ”Fobba” Forss sai viime kesänä ”lynkkausviestejä”, kun seksuaalirikoksesta epäillyn kuva julkaistiin Facebookissa. Fobban mukaan Suomessa ollaan totuttu siihen, että rikoksesta epäillyn oikeuksia suojellaan välillä enemmän kuin uhrin.

Sosiaalisessa mediassa julkaistua valvontakameran kuvan levitystä pidetään vastuuttomana, joka johtaa epäillyn maineen tuhoamiseen. Kansaa huolestuttaa myös, että ulkopuolinen tunnistetaan kuvasta ja leimataan rikoksen tekijäksi.

Forssin mukaan kuvan julkaisua harkitaan huolellisesti ja päätöksen siitä tekee rikoksen tutkinnanjohtaja. Hän muistuttaa, että kuvan julkaisusta huolimatta rikoksesta epäilty tai tuomittu joutuu erittäin harvoin väkivallan uhriksi itse.

On paljon todennäköisempää saada turpaan nakkikioskin jonossa. Kyllä ne rikoksen tekijät joutuvat ennemminkin vankilassa väkivallan uhriksi kuin kadulla, Forss sanoo.

Forss kertoo myös, että Suomen pitäisi ottaa mallia Britannian Crimestoppers-sivustosta, jossa on yli 900 kuvaa rikoksesta epäillyistä.

Useassa tapauksessa on mielestäni täysin oikeutettua julkaista mahdollisimman tarkat tiedot epäillystä. Rikoksen uhrin etu on tärkeämpää kuin rikoksesta epäillyn.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa