Sotilaslentäjäksi voi hakeutua nyt myös silmälasien kanssa

Ilmavoimat tiedottaa, että syksystä 2012 alkaen lentoreserviupseerikurssin hakuvaatimukset muuttuvat. Tämän myötä silmälasien tai piilolasien käyttäminen ei enää estä kurssille hakeutumista.

Tyypillisesti Lentoreserviupseerikurssille on hakenut vuosittain noin 500 vanhat vaatimukset täyttävää nuorta. Haluamme tällä vaatimusten muutoksella laajentaa joukkoa, josta tulevat sotilaslentäjät valitaan, kertoo Ilmavoimien ylilääkäri, lääkintämajuri Tuomo Leino.

Kurssin suorittaneista valtaosa hakeutuu varusmiespalveluksen jälkeen opiskelemaan Maanpuolustuskorkeakoulun kadettikurssin ohjaajaopintosuunnalle. Opintojen jälkeen ura voi viedä vaikkapa Hornet-monitoimihävittäjän tai Rajavartiolaitoksen ilma-alusten ohjaimiin.

Sotilaslentäjien näkökriteerit ovat perinteisesti olleet erittäin tiukat, sillä takavuosien lyhyeltä etäisyydeltä käydyissä ilmataisteluissa moitteeton näkökyky ilman silmälaseja oli yksi ohjaajan tärkeimmistä ominaisuuksista.

Monien maiden ilmavoimat ovat viime vuosina muuttaneet näkövaatimuksiaan muun muassa taittovirheiden hoidon kehittymisen myötä. Koulutuksen saaneiden sotilaslentäjien näköä voidaan korjata yhä paremmin lentotehtävien vaatimusten mukaisesti.

Esimerkiksi nykyaikaisella kuljetus- ja yhteyslentokonekalustolla toimittaessa, ohjaajan näön haasteille optimoitujen silmälasien tai piilolinssien käyttämisestä ei yleensä ole estettä. Hornetilla lennettäessä silmälasien käyttö ei ole mahdollista.

Esimerkiksi Hornetissa käytettävän kypärätähtäimen kanssa eivät silmälasit tule kyseeseen. Sivunäkökenttien tulee olla optisesti korjatut ja lisäksi sankalasit huurustuvat helposti ilmataistelulennoilla, Tuomo Leino kertoo.

Näön korjaaminen voi olla kuitenkin mahdollista FS LASIK -laserleikkauksella, jolla saavutetaan yhä parempia tuloksia. Laserkorjausleikkauksia suositellaankin Ilmavoimissa silmälaseja käyttäville ohjaajille heidän tehtäviensä niin vaatiessa.

Kuntotestien sisältö muuttuu myös hieman, kun käsinkohonta ja selkälihasliikkeet poistuvat ohjelmasta. Sen sijaan vauhditon pituushyppy, istumaannousutesti, etunojapunnerrukset ja polkupyöräergometrillä suoritettava rasitustesti säilyttävät paikkansa.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa