Kuinka nuorelle lapselle piilolinssit?

Kuten kaikki muistavat nuoruudestaan, silmälasit saattavat vaikuttaa hyvinkin voimakkaasti lapsen itsetuntoon, erityisesti kun teini-ikä alkaa lähestyä. Vaikka tällä hetkellä jotkin ”edelläkävijät” pitävätkin linssittömiä kehyksiä, joutuu silti suurin osa silmälaseja käyttävien vanhemmista pohtimaan sopivaa ikää piilolinssien käytön aloittamiseen.

Piilolinssit sinänsä eivät aiheuta terveysriskiä nuorellekaan käyttäjälle kun ohjeita seurataan, mutta ongelma lapsien piilolinssien käytössä liittyykin nimenomaan linssien sekä silmän puhtaudesta huolehtimiseen. Piilolinssien käytön aloittamisessa onkin kyse lapsen kypsyydestä, ei niinkään siitä aihettaako piilolinssit haittaa kasvavalle lapselle. Jos lapsesi suoriutuu hanelle annetuista tehtävistä ongelmitta, hän on luultavasti valmis käyttämään myös piilolinssejä.

Muutaman vuoden takaisessa tutkimuksessa kävi ilmi, että 8-11 vuotiaat lapset voivat hyvin käyttää kertakäyttölinssejä. Otanta ei ollut kovin suuri, mutta jokaisen testiin osallistuneen lapsen mielestä piilolinssit eivät vaivanneet ja silmät pystyivät säilyttämään tarvittavan kosteuden koko linssien käyttöajan.

Kuukausilinssit ja muut enemmän huolenpitoa vaativat linssit kannattaa siis unohtaa lapsen ollessa kyseessä, mutta kertakäyttölinssit sopivat hyvin myös lapsille helppokäyttöisyytensä ansiosta. Asiasta kannattaa toki aina konsultoida myös silmälääkäriä, jonka jälkeen vertailla saatavilla olevia päivälinssejä ennen ostopäätöksen tekemistä. Toki piilolinssien käyttöön voi toisinaan liittyä useamman valmistajan linssien kokeilemista ennenkuin se itselle sopiva malli löytyy.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa