Poliisi ihmeissään: Mitä vanhempien päässä oikein liikkuu?

Pohjois-Karjalan poliisilaitos muistuttaa vanhempia valvontavastuusta uutena vuotena lastensa alkoholin ja ilotulitteiden käyttöön liittyen. Kyseessä onviranomaisilla yksi vuoden vilkkaimmista työvuoroista.

Ilotulitusvälineitä saa pitää hallussaan ja käyttää vain 18 vuotta täyttänyt henkilö. Jostakin ihmeellisestä syystä alaikäisiltä takavarikoitujen ilotulitteiden alkuperä on vuosi toisensa perään ollut valitettavan usein omat vanhemmat.

Täytyy reilusti kysyä, mitä niiden vanhempien päässä liikkuu, jotka ostavat alaikäiselle lapselleen repullisen ilotulitteita ja päästävät hänet sen jälkeen ulos kavereiden kanssa ilman valvontaa, ihmettelee komisario Kimmo Wetterstrand.

Osa nuorisosta on alkoholin vaikutuksen alainen ja alkoholi on saatu joskus omilta vanhemmilta ja joskus täysi-ikäisiltä kavereilta. Yhtälö ilotulitteet ja alkoholi ei johda aikuistenkaan kohdalla aina onnistuneeseen lopputulokseen.

Poliisi muistuttaa, että ilotulitteita voidaan käyttää 31.12.2012 klo 18:00 – 1.1.2013 klo 02:00 välisenä aikana. Ennen tai jälkeen tätä aikaa ammuttuihin ilotulitteisiin sovelletaan räjähdesäännösten rikkomisen tunnusmerkistöä.

Samaa tekonimikettä käytetään myös niissä tapauksissa, joissa esimerkiksi vanhempien todetaan luovuttaneen ilotulitteita alaikäisen lapsen käytettäväksi omin päin. Räjähdesäännösten rikkomisesta seuraa sakkoa.

Poliisi puuttuu erityisesti vaaraa aiheuttavaan ilotulitteiden käyttöön. Esimerkiksi ilotulitteen suuntaaminen toisia ihmisiä tai rakennuksia päin tai ilotulitteiden käyttö yleisöjoukossa on erityisessä tarkkailussa. Jos tällaisia tekoja havaitaan, voidaan henkilöä epäillä varomattomasta käsittelystä, räjähderikoksesta tai jopa pahoinpitelyrikoksesta.

Turvallisia ja laillisia paikkoja ilotulitteiden käyttöön löytyy esimerkiksi järvien rannoilta, pelloilta tai erilaisilta rakentamattomilta alueilta.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa