Saako joulutorttuja viedä lentokoneen matkustamoon?

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on laatinut tarkat ohjeet siitä, mitä lentomatkustaja saa kuljettaa mukanaan matkustamossa lentoturvallisuuden takaamiseksi.

Näitä ohjeita Finavia noudattaa lentoasemien turvatarkastuspisteissä ympäri maan, sanoo turva-asiantuntija Jari Amnell Finaviasta.

Turvaohjeiden mukaan muun muassa seuraavia ruoka-aineita ei saa kuljettaa lentokoneen matkustamossa:

  • Sosemaiset ruuat, kuten porkkanalaatikot ja rahkat
  • Yli 100 millilitran kokoiset säilyketölkit ja purkit sisällöstä riippumatta
  • Hyytelömäiset ruuat
  • Kaikki vaahtomaiset ruuat, kuten täytekakut
  • Erilaiset ruokatahnat
  • Kaikki pakasteet

Kaikkia näitä pidetään nesteinä, jolloin niiden kuljettamista matkustamossa on rajoitettu. Kätevä nyrkkisääntö on aineen levittyvyys: jos tuotetta voi levittää veitsellä, se on nestettä. Joulutorttuja voi kuitenkin kuljettaa matkustamossa, vaikka niissä olisikin hieman hilloa.

Nesteitä voi ottaa mukaan matkustamoon rajoitetusti, maksimissaan 100 millilitran kokoisia ja pakattuna enintään litran vetoiseen läpinäkyvään, uudelleensuljettavaan muovipussiin. Matkustajalla saa olla mukanaan yksi tällainen pussi, ja sen sisällä kohtuullinen määrä pieniä pakkauksia.

– Siispä jos lähdet joululoman viettoon lentäen ja aiot ottaa mukaasi jouluruokia ja leipomuksia, muistathan tarkistaa käsimatkatavaroita koskevat nesterajoitukset ennen laukkujen pakkaamista. Näin varmistat, että matkasta tulee entistä mukavampi ja sujuvampi, Amnell kehottaa.

Joululomailijan pakkausvinkit ja muita matkustusohjeita löydät täältä.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa