Iäkkäältä invalidimieheltä viedyllä pankkikortilla ostettiin 42 000 euron edestä

Siikajoella asuvalta vuonna 1937 syntyneeltä mieheltä anastettiin rahaa ja pankkikortti tunnuslukuineen 8.1.2013. Miehen asuntoon tuli kolmihenkiseen seurueeseen kuulunut nainen, joka puhutti häntä ja esti samalla fyysisellä sijoittumisellaan tätä näkemästä asuntoon hiipinyttä sisartaan.

Nainen suoritti varsinaisen rahojen ja pankkikortin anastuksen. Seurue teki anastamallaan pankkikortilla pankkikorttinostoja ja -ostoksia seuraavien kolmen päivän aikana yli 42 000 euron edestä Kokkolan, Ylivieskan ja Oulun alueella.

Koska naiset eivät anastaneet invalidimiehen kaikkea käteistä rahaa, tutkittavana oleva rikos paljastui vasta, kun miehen lähiomainen meni hoitamaan miehen pankkiasioita, kertoo rikoskomisario Hannu Mensonen.

Rikoksen ilmitulon jälkeen poliisit ovat tehneet asiassa useita kotietsintöjä, takavarikkoja ja kuulusteluja rikoksella saadun omaisuuden takaisin saamiseksi ja asian selvittämiseksi.

Takavarikossa on ollut noin kaksi henkilöauton peräkärryllistä tavaraa, josta osa oli vielä myyntipakkauksissa. Poliisi kiittää liikkeitä, jotka ovat purkaneet kaupat myyntikuntoisen omaisuuden osalta ja palauttaneet kaupanteossa siirtyneet rahat.

Asiakokonaisuudessa tutkittavana olevat rikokset ovat törkeä varkaus, törkeä maksuvälinepetos, useita kätkemisrikoksia ja rahanpesu. Yksi henkilö oli vangittuna rahanpesusta.

Ylivieska-Raahen käräjäoikeus on vanginnut juttuun liittyen neljä eri henkilöä, joista kaksi on vielä tutkintavankina. Tekijät ovat syntyneet vuosina 1962, 1980, 1987 ja 1983.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa