Maanviljelijä kuoli traktorinsa kauhan alle

Nilsiässä iltapäivällä 30.01.2013 34-vuotias maanviljelijä oli korjaamassa traktorinsa etukuormaimen rikkoutunutta öljyputkea. Liittimen vaihdon jälkeen isäntä nosti kauhaa ylös, ja meni laittamaan putkea kiinnikkeisiinsä.

Asennettu liitin repesi ja kauha tippui alas miehen päähän. Maanviljelijä kuoli työtapaturmassa.

Poliisitutkinnassa selvitettiin, että repeytynyt liitin oli vääränlainen. Ilmeisen vahingossa ja kiireessä isäntä asensi vesijohtoliitimen hydrauliliittimen sijaan. Vesijohtoliittimen paineenkesto on vajaa kymmenesosa työkoneissa vaadittavasta lähes 200 barista.

Huomioitavaa on, että traktoreiden etukuormaimissa ei ole ns. letkurikkoventtiiliä, joka estäisi kuormaimen nopean tippumisen. Tällaisia venttiileitä on lähinnä järeämmissä työkoneissa ja kaivureissa.

Vastaavien onnettomuuksien estämiseksi työskentelytilan turvallisuus tulisi varmistaa riittävällä tuennalla.

Pietari

Vastaa