Romanialalaisten temppu kaupassa toi jättitulot

Keski-Uudenmaan poliisilaitoksen tutkima romanialaismiesten tekemäksi epäilty lompakkovarkaussarjan ensimmäinen osa on lähetetty syyttäjälle syyteharkintaa varten. Epäillyt odottavat vangittuina Jokelan vankilassa maaliskuussa Tuusulan käräjäoikeudessa järjestettävää pääkäsittelyistuntoa.

Rikossarja sisältää eri puolilla Suomea 26.9.2012 – 29.11.2012 välisenä aikana tehdyt 42 erillistä tekoa, varkauksia ja maksuvälinepetoksia.

Miehet saapuivat ensimmäisen kerran Ruotsista Suomeen Naantalin sataman kautta henkilöautolla 26.9.2012. Miehet poistuivat välillä Suomesta ja tulivat takaisin saksalaisilla rekisterikilvillä varustetulla henkilöautolla 11.11.2012.

Näin rikokset tapahtuivat

Miehet tekivät lompakkovarkauksia ammattimaisesti ja suunnitellusti. Kaksi miehistä meni sisälle isoihin itsepalveluelintarvikeliikkeisiin ja valitsivat asiakkaiden joukosta uhreiksi aina vanhempia naisia ja vanhuksia.

Valvontakameroiden kuvissa ja videoissa näkyy, kuinka toinen miehistä häiritsee käyttäytymisellään uhreja ja estää heitä näkemästä tai huomaamasta lähelle tullutta varasta, joka anastaa lompakon. Tämän jälkeen miehet poistuvat välittömästi liikkeestä kolmannen miehen kuljettamaan henkilöautoon.

Miehet ottivat lompakoista käteisen rahan itselleen. Mikäli lompakossa oli pankkikortti ja kortin tunnusluku piilotettuna lompakkoon, miehet kävivät nostamassa lähimmällä ottoautomaatilla uhrin tililtä.

Miehet kuluttivat rikoksilla saatua rahaa jokapäiväiseen elämiseen, polttoaineeseen, perheille ostettuihin tuliaisiin ja joululahjoihin. Rikoksilla saatua käteistä rahaa lähetettiin kotiin Romaniaan yhteensä 19.600 euron edestä.

Miehet otettiin kiinni Salon Hotelli Cumuluksesta 29.11.2012 klo 00.58. Miehet olivat kertomansa mukaan valmistelemassa Suomesta poistumista autolautalla Turusta Tukholmaan.

Yksinään toiminut vei 33 000 euroa

Lompakkovarkaussarjan toisen haaran muodostaa yksinään toimineen romanialaisen miehen tekemät lompakkovarkaudet ja maksuvälinepetokset. Mies anasti isoissa elintarvikeliikkeissä iäkkäämmiltä naisilta ja vanhuksilta lompakot ja rahat.

Mies poistui todennäköisesti Tornion kautta Ruotsiin marraskuussa. Mies on tunnistettu ja hänet on vangittu Tuusulan käräjäoikeuden päätöksellä poissaolevana rikoksentekijänä, minkä perusteella hänestä on laadittu kansainvälinen etsintäkuulutus.

Miehestä tehdään luovutuspyyntö hänen kotimaahan, missä hänet pyydetään luovuttamaan Suomeen vastaamaan yhteensä 42 lompakkovarkauteen ja kymmeneen maksuvälinepetokseen, joilla on saatu rikoshyötyä yhteensä 33.000 euroa.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa