Tunnusluku urkittiin: 3000 euroa katosi tililtä, maksaa vain 150 euroa

Kuluttajan tunnusluku urkittiin ja pankkikortti varastettiin laukusta baaritiskin tungoksessa Lontoossa. Tunnuslukua näppäillessään hän suojasi kädellään sitä. Hän huomasi vasta aamulla, että kortti oli varastettu ja sulki sen.

Luottotililtä ehdittiin noin yhdeksän tunnin aikana nostaa rahaa 3000 euroa. Kuluttaja olisi voinut rajoittaa merkittävästi aiheutunutta vahinkoa havaitsemalla kortin katoamisen jo aikaisemmin.

Kuluttaja vaati, että pankki ottaa vastuun kortin oikeudettomasta käytöstä korkoineen. Pankkikortin myöntänyt yhtiö katsoi asiakkaansa syyllistyneen törkeään huolimattomuuteen, joten kuluttajariitalautakunta ratkaisi asian.

Lautakunnan mukaan kuluttaja on laiminlyönyt korttiehtojen mukaisen velvollisuutensa varmistaa säännöllisesti kulloisten olosuhteiden mukaisesti, että kortti on tallessa. Hän oli huolimattomuudesta laiminlyönyt korttiehtojen mukaista velvollisuuttaan seurata kortin tallella oloa.

Kuluttajariitalautakunta katsoo kuitenkin, ettei osoittanut ”sellaista erittäin vakavaa varomattomuutta, joka olisi osoittanut hänen suhtautuvan piittaamattomasti kortin hallintaan ja käyttöön liittyviin turvallisuusriskeihin”.

Selvityksen perusteella on ilmeistä, että kortin salainen tunnusluku on onnistuttu urkkimaan ruuhkaisella baaritiskillä kuluttajan tekemien kahden oston aikana, kun hän on joutunut kortin yhteysongelmien vuoksi näppäilemään tunnusluvun useaan kertaan. Kuluttajan mukaan hän suojasi tunnusluvun kädellään sitä näppäillessään.

Edellä esitetyillä perusteilla lautakunta katsoo, että Kuluttajan vastuu kortin oikeudettomasta käytöstä rajoittuu 150 euroon.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa