Facebookissa mainostettavat laihdutustuotteet vievät rahat, eivät kiloja

Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Kuluttajaliitto, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ja Euroopan kuluttajakeskus muistuttavat yhdessä, että internetissä ja Facebookissa mainostettavat laihdutustuotteet vievät rahat, eivät kiloja.

Laihdutusvalmisteisiin kehotetaan suhtautumaan kriittisesti, jos tuotteen lupaukset kuulostavat liian hyviltä ollakseen totta. Useimmat tuotteet ovat käytännössä huijausta, koska ne eivät täytä mainoksissa annettuja lupauksia.

Laihdutusvalmisteiden tilaamiseen liittyy myös muunlaisia riskejä. Tyypillistä on, että kuluttaja luulee tilaavansa ilmaisen näytteen tai osallistuvansa arvontaan, mutta alkaakin saada säännöllisesti maksullisia tuotepaketteja.

Laihdutustuotteista on myös veloitettu luottokortilta suurempia summia kuin mitä mainoksessa on ilmoitettu. Laskutus on saattanut jatkua, vaikka kuluttaja olisi peruuttanut sopimuksen etämyyntisäännösten mukaisesti ja palauttanut saamansa tuotteet, tiedottaa Kilpailu- ja kuluttajavirasto.

”Rahat takaisin, jos et ole tyytyväinen” -lupaukset eivät myöskään ole toteutuneet. Lisäksi yrityksiin on ylipäänsä vaikea tai mahdotonta saada yhteyttä.

Suuri osa laihdutusvalmisteiden taustalla olevista yrityksistä toimii ulkomailta pelkällä postilokero-osoitteella. Viranomaisilla onkin hyvin rajalliset mahdollisuudet puuttua niiden toimintaan.

Huijauksen tunnistaa esimerkiksi seuraavista asioista:

  • Painon väitetään laskevan, vaikka söisi ja liikkuisi kuin ennenkin.
  • Yritys ei ilmoita yhteystietojaan.
  • Sopimusehdot ovat epäselvät tai niitä ei löydy ollenkaan.
  • Mainoksessa viitataan yksittäisen lääkärin, kuluttajan, julkisuuden henkilön tai viranomaisen suosituksiin tai hyväksyntään.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa