Paistijauhelihana saa myydä vain paistista jauhettua lihaa

Syksyllä paljastui, että paistijauhelihassa paistin osuus voi jäädä jopa vain 5 prosenttiin. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on nyt puuttunut asiaan ja heinäkuun alun jälkeen paistijauhelihana voidaan myydä vain paistiksi nimetyistä naudan ruhonosista jauhettua lihaa.

Eviran mukaan paistijauheliha pitää valmistaa sisä,- ulko- kulma- tai paahtopaistista. Koska paistijauhelihan nimestä ei ole erikseen säädetty lainsäädännössä, siihen sovelletaan yleisiä elintarvikkeen nimen muodostamista koskevia määräyksiä.

Evira kuuli naudanpaistijauhelihan nimestä ja koostumuksesta myös Elintarviketeollisuusliiton ja suurimpien lihatalojen edustajien näkemyksiä. Eviran toivottiin määrittelevän täsmällisesti, mistä tuotteista voidaan käyttää tuotenimeä paistijauheliha.

Liha-alan toimijat esittivät, että markkinoilla olevasta, muitakin ruhonosia kuin paistia sisältävästä naudanpaistijauhelihasta käytettäisiin jatkossa nimeä ”naudan jauheliha 10 %”.

Evira katsoo, että nimi ”naudan jauheliha 10 %” ei ole riittävä ilmaisemaan tuotteen rasvapitoisuutta, vaan tuotteen rasvan ja sidekudosproteiinin kokonaispitoisuudet on merkittävä pakkaukseen aina erikseen elintarvikelainsäädännön edellyttämällä tavalla.

Kategoria(t): ruoka Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin Paistijauhelihana saa myydä vain paistista jauhettua lihaa

  1. Petri sanoo:

    Jos nyt jauhelihan hinta nousee, se tarkoittaa sitä, että käytettävä liha on laadukkaampaa kuin aikaisemmin halvempana käytetty ”biomassa”. Jauhelihan hintoja kannattaa nyt seurata, voidaan sitä kautta saada selville mitkä valmistajat ovat viilanneet kuluttajia linssiin.

Vastaa