”Lapset eivät halua vanhemmilta juhannuskaljoja”

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n kyselyn mukaan nuoret eivät itsekään hyväksy sitä, että vanhemmat ostavat alaikäisille alkoholia. Sama viesti tulee EHYT ry:n ympäri Suomen kouluja pitämissä ehkäisevän päihdetyön HUBU-keskusteluissa.
Vain 12 prosenttia alle 18-vuotias hyväksyy sen, että vanhemmat ostavat muutaman pullon siideriä tai olutta yläasteikäiselle nuorelleen. Noin puolet nuorista hyväksyy parin olutpullon ostamisen 16-17-vuotiaalle. Yli 18-vuotiaat nuoret ovat tässä tiukemmalla kannalla kuin nuoremmat.

Vaikka lapsi pyytäisi olutta tai siideriä, hän saattaa oikeasti ajatella, että aikuisen tulisi kieltäytyä, EHYT ry:n Internet- ja mobiilityön yksikön päällikkö Ilmo Jokinen avaa kyselyn tuloksia.

Alkoholia juovista alaikäisistä noin puolet (45 %) sanoo ostavansa alkoholin yleensä itse. Neljännes (25 %) saa juomansa kavereiden kautta ja joka kuudennelle (16 %) alkoholia hakee joku muu tuttu. Seitsemän prosenttia alkoholia käyttävistä alaikäisistä saa juomat yleensä vanhemmiltaan.

Vanhemmat joskus ajattelevat, että kun ostaa lapselleen bilejuomat, tietää ainakin mitä lapsi juo. Tosiasiassa vanhempien ostamat juomat tulevat vain päälle siihen alkoholimäärään, jota nuorelle eri kautta on tarjolla.

Vanhempien on myös hyvä tiedostaa, että nykyään on nuorten mielestä ihan ok mennä bileisiin selvänä, toisin kuin ehkä vanhempien omassa nuoruudessa.

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry toteutti 3.-14.6.2013 verkkokyselyn IRC Galleriassa, Facebookissa, Hevostalli.netissä ja Demi.fissä. Kyselyyn vastasi 1795 nuorta, joista 60 prosenttia oli alle 18-vuotiaita.

Kategoria(t): uutiset Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa