Poliisi korjaa Ylen levittämiä tietoja

Viime päivinä on uutisoitu krjäämiseen liittyvästä ihmiskaupasta. Helsingin poliisin tutkinnanjohtaja kertoi haastattelussa, että kerjäläiset ovat kiistäneet olevansa ihmiskaupan uhreja ja puhutetuilla kerjäläisillä oli passit hallussaan.

Poliisi kertoi näistä havainnoistaan Ylen toimittajalle, joka oli kysynyt liittyykö kerjäläisiin ihmiskauppaa. Poliisi ei ole sulkenut kerjäläisilmiössä ihmiskaupan mahdollisuutta pois.

Rikoslain tarkoittamasta ihmiskaupasta kerjäämiseen liittyen ei ole toistaiseksi Helsingissä aloitettu esitutkintaa. Ihhmiskauppa voi toteutua, kun tekijä käyttää hyväksi esim. toisen riippuvaista asemaa tai turvatonta tilaa.

Tekotapana voi tulla kyseeseen toisen valtaan ottaminen, värvääminen, luovuttaminen, kuljettaminen, vastaanottaminen ja majoittaminen. Lisäksi rikoksen toteutuminen edellyttää, että ihmiskaupan uhri saatetaan ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin, todetaan Helsingin poliisista.

Helsingin poliisin kanssa yhteistyössä on työskennellyt romanialainen poliisimies. Koska valtaosa Helsingissä toimivista kerjäläistä on lähtöisin Romaniasta, kommunikointi kerjäläisten kanssa ja tiedonvaihto Romanian poliisin kanssa on tullut luontevammaksi.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa