Kansanedustajat listasivat 46 mielestään turhaa sääntöä

Kokoomuksen kansanedustajat Sanni Grahn-Laasonen ja Lasse Männistö ovat koonneet 46 turhaa lakia ja sääntöä. Kaksikon mukaan valtion tulisi välillä keskittyä lakien säätämisen sijaan myös purkamaan niitä.

On arvioitu, että Suomessa on 42 hyllymetrillistä lakeja ja asetuksia. Yksistään kunnilla on 535 lakisääteistä tehtävää. On paikallaan kysyä, ovatko nämä kaikki tarpeen? Me uskomme, että suomalaiset osaisivat tehdä valintoja myös itse, ilman että kaikkea on tarjoiltava kansalaisille valmiiksi, kansanedustajat toteavat.

Grahn-Laasonen ja Männistö ovat valinneet mukaan muun muassa tähtisädetikut, joiden käyttöön on oltava täysi-ikäinen? Että vanhassa majakassa ei saa vierailla, ellei siinä ole erikseen rakennettua hätäpoistumistietä? Että EU on kieltänyt vauvojen kuvat korvikemaitopurkkien kyljistä?

He pelkäävät ylisääntelyn ja maalaisjärjen vastaisten sääntöjen syövän auktoriteettien uskottavuutta ja passivoivan ihmisiä. He haluaisivat alkaa uskomaan terveeseen maalaisjärkeen ja harkintaan.

Liiallisella sääntelyllä on myös toinen puoli. Ollaanko pian sellaisessa yhteiskunnassa, jossa kaikki mikä ei ole laissa, on sallittua, tai vastaavasti kaikki mitä ei ole erikseen sallittu, on kiellettyä.

”K18 tähtisädetikut – ja 45 muuta turhaa sääntöä” –keskustelunavaus on luettavissa täältä.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa