Lapsi voi kuolla kuumaan autoon – katso koskettava lyhytelokuva

Lapsi on suuressa vaarassa, jos hänet jätetään helteellä yksin autoon. Lämpimänä hellepäivänä lämpötila autossa voi kohota jopa 80 asteeseen.Myös moni lapsi on Suomessakin kesäisin samassa vaarassa. Tämä koskettava lyhytelokuva kertoo, että vain 15 minuutissa voi saada ylikuumentuneessa autossa hengenvaarallisia aivo-, tai munuaisvammoja.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa tapahtui vuoden 1998 ja 2013 välisenä aikana 575 vastaavanlaista kuolemantapausta. Lapsi on peräti 73% tapauksessa ollut alle 2 vuotiaita. Eli juuri sen ikäinen, joka ei pysty itse poistumaan autosta. Lämpöhalvaukseen menehtyy ajoneuvoon jätetty lapsi joka kymmenes päivä…

Myös koirat vaarassa

Kesäkuussa 2013 julkaisin valistusvideon, jossa eläinlääkäri Ernie Ward testasi, että miltä koirista tuntuu istua parkkeeratussa autossa kuumana kesäpäivänä.

Itä-Savon haastattelema Suomen eläinsuojeluyhdistysten liiton (SEY) Savonlinnan ry:n eläinsuojeluvalvoja Marja-Liisa Kotro varoittaa, että koiralle voi kehittyä vaarallinen lämpöhalvaus jopa viidessä minuutissa.

Pieni auto ja suora auringonpaiste vievät äkkiä koiralta voimat ja tajun. Ei juominen pelasta koiraa lämpöhalvaukselta. Kun koira uupuu tarpeeksi, ei se jaksa sitä paitsi enää edes juoda.

Poliisi puolestaan neuvoo toimimaan näin:

1) Jos auton omistaja on lähettyvillä, huomauta hänelle asiasta. Mikäli auto olisi parkkeerattu esim. kaupan eteen, pyydä infopisteen henkilökuntaa ystävällisesti kuuluttamaan asiasta kaupassa. Kannattaa kysellä myös ihmisiltä lähettyviltä tietävätkö he missä auton omistaja tai avainten haltija on.

2) Jos auton avaimen haltijaa ei löydy, ota yhteys hätäkeskukseen soittamalla 112. Ota rekisterinumero ylös ja kirjaa muistiin myös päivämäärä ja kellonaika.

3) Hätätapauksessa olet myös itse oikeutettu pelastamaan eläimen tai ihmisen kuumasta autosta. Lähestyvän lämpöhalvauksen merkkejä sekä ihmisillä että eläimillä ovat yleensä sekavuus ja tajunnan tason lasku. Jos ihminen tai eläin ei reagoi tai vaikuttaa paniikkiselta, eikä auton ilmastointi vaikuttaisi toimivan ja lämpö autossa nousisi uhkaavasti, olet rikoslain 4 luvun 5 § mukaan oikeutettu rikkomaan auton ikkunan ja pelastamaan kuumassa autossa jumissa olevan. Tällainen pakkotila on kuitenkin se viimeinen keino. Ota ensin yhteyttä hätäkeskukseen – he neuvovat mitä tehdä. Mikäli myös hätäkeskus neuvoisi päätymään tällaiseen ääritilanteeseen, riko se ikkuna joka on mahdollisimman kaukana lapsesta tai eläimestä.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa