Pienistä kulkijoista iso vastuu

Pieniä jalankulkijoita ilmestyy liikenteeseen ensi viikolla, kun koulut alkavat. Siten on mitä otollisin ajankohta muistuttaa suojateiden huomioimisesta ja turvallisesta tilannenopeudesta.

Poliisi tulee lisäämään suojateiden käyttöön ja suojateiden huomioimiseen liittyvää valvontaa: niin jalankulkijoiden kuin ajoneuvoliikenteenkin osalta.

Nyrkkisääntönä autoilijoille voidaan sanoa, että tielle astumassa olevalle jalankulkijalle on annettava esteetön kulku. Tärkeää on oikea tilannenopeus suojatietä lähestyttäessä. Eikä aivan holtittomasti voi toimia jalankulkijatkaan. Heidän osalta laissa velvoitetaan, ettei suojatielle ole oikeutta rynnätä suin päin.

Tilastoista johdetut faktat puhuvat tunnetusti selvää kieltä. Jos auton törmäysnopeus on 50 km/h, jalankulkija menehtyy yli 60 % todennäköisyydellä. Törmäysnopeuden ollessa 40 km/h, on jalankulkijan menehtymisen todennäköisyys enää noin 30 %.  Hyvin pienellä nopeuden erotuksella on suuri merkitys!

Olkaamme siis tarkkana liikenteessä; etenkin lähestyttäessä suojateitä.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa