Poliisin aamuöinen avautuminen moporallista

Pohjois-Karjalan poliisi on tällä kertaa kyllästynyt teinien aamuöiseen moporalliin. Yön yleisjohdosta vastannut Sami kirjoittaa Pohjois-Karjan poliisin Facebook-sivuilla keskustassa tapahtuvasta äänekkäästä ja asukkaiden unta häiritsevästä öisestä ajelusta.

Suomen poliisi on myös jakanut kirjoituksen ja vinkkaa tutustumaan Pohjois-Karjalan poliisin Facebook-profiiliin. Poliisit kirjoittavat taidokkaasti vakavistakin asioista pilke silmäkulmassa.

Avoin kirje teille, arvoisat mopo- , kevari- tai muuten vaan alaikäisen lapsen vanhemmat. Viesti ei suoranaisesti koske kaikkia, mutta toimikoon yleistys nyt tehokeinona. Mahtaako mielessänne liikkua syväkin huoli, kun rakas lapsenne lähes joka arki- ja viikonloppuilta säntää iloisesti kaasutellen tai muuten vaan vihellellen kavereidensa kanssa kylille ja raiteille? Vai kuuluuko se mielestänne ko. ikään ja hyvä vaan, kun on kavereita ja värkki millä pärrätä? Ja eihän se teitä häiritse, varsinkin kun unen läpi kuulette torstaina klo 04, kun rakas pikku teininne kaartaa turvallisesti ja melkein tyhjäkäynnillä pihaan. Seuraavalla kerralla voisitte iloisen moikka-huudon sijaan pyytää mopoilevaa huollettavaanne ajamaan menopelillään ympäri taloanne esim. klo 24-03 välisen ajan. Voitte vaikka yhdessä kellottaa, paljonko rinkiin kuluu aikaa ja mittariin (jos sellainen ihme löytyy) kertyy kilometrejä yön aikana. Ja lyhyelläkin suoralla luonnollisesti hana auki, niin naapuritkin tykkää. Tästä saatte hieman osviittaa, miltä tuntuu esim. Kiteen keskustassa tai ihan vaan missä tahansa Pohjois-Karjalan taajamassa asuvista, nukkumista yrittävistä ja työssäkäyvistä kansalaisista. Teidän kullannuppunnehan ei tarvitse sellaisia asioita, kuten esim. töihin tai kouluun heräämistä onneksi vielä miettiä. Ja poliisin hommiahan nuo tuommoiset häiriöihin puuttumiset on.

Nyt kannattaisi kumminkin herätä, kuunnella ja osoittaa vanhemmuutta tai huoltajuutta taikka edes hieman aikuista ryhtiä. Koulut ovat kohta alkamassa ja teidän jälkikasvuanne painelee yöt ympäriinsä häiritsemässä muita ihmisiä. Osa mopoilee tai on muuten vaan päissään viikonpäivästä riippumatta. Aika harva alaikäinen itse omistaa menopeliään tai saa siihen edes bensaa hankittua ja alkoholin ostaminenkaan ei onnistu kovin helposti. Eli pitäisi olla aika helppoja konsteja kontrolloida ja valvoa tekemisiä. Lisäksi kulkupelin mittarin tarkastaminen esim. illalla ja aamulla antaa hieman osviittaa, missä ja minkä verran on paineltu. Jos mittariin on yön aikana siunaantunut useampi kymmenen tai jopa sata kilometriä, on jollakulla nukkumista yrittäneellä ollut taas tuskaisa yö.

Poliisi toki puuttuu häiritsevään mopoiluun ja moottoripyöräilyyn ja yrittää sitä valvoakin, mutta kun kesäöinä olisi aika lailla muutakin, valitettavasti kiireellisempää tekemistä. Resursseista en viitsi tässä yhteydessä marista.

Kimmokkeena tälle avautumiselle oli torstaina noin klo 02.30 Hammaslehden keskustassa sattunut episodi. Häkestä häiriö- ja metelikeikka (mopopojat hakkaa ikkunoita). Kaksi poikaa ajoi yhdellä mopolla paikalle tullutta poliisipartiota vastaan ja pysäytysmerkistä huolimatta karkuun. Seurauksena kaatuminen ja lyhyt juoksukisa, jossa törkeän rattijuopumuslukeman puhaltanut mopokuski jäi kakkoseksi. Kyydissä ollut poika pääsi karkuun, toivottavasti kunnossa muutenkin kuin juoksunopeuden osalta.

Poliisia karkuun ajamisesta on tälläkin seinällä tai palstalla ollut useita, yleensä surullisia kertomuksia ja varmasti löytyy sellaisiakin vanhempia, joiden mielestä on hienoa yrittää ja päästä kyttiä karkuun. Ja jos jää kiinni, rakas lapsi pitäisi saada heti kotiin juomaan lämmintä kaakaota, mielellään ennen veri- tai tarkkuusalkometrikoetta. Nyt ei näin käynyt, vaan matka jatkui Tikkamäen (sairaalan) kautta Lammintielle (putkaan), alaikäisyydestä huolimatta. Vanhemmille soitetaan toki jo yöllä ja toivottavasti ovat asiasta kiinnostuneet. Aina eivät ole tai eivät ainakaan vastaa puhelimeen.

Suokaa anteeksi yleistys. Suurin osa nuorista on, tai ainakin heistä kasvaa kunnon kansalaisia.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa