Hoitaja sitoi vanhuksen kahdeksi tunniksi wc-pönttöön, potkut laittomat

Ammattiliitto SuPerin mukaan Gaius-säätiö on tuomittu Helsingin käräjäoikeudessa korvaamaan lähihoitajalle 42 500 euroa perusteettomasta työsuhteen päättämisestä.

Lähihoitaja oli sitonut iäkkään, muistisairaan asukkaan wc-istuimeen sukkahousuilla noin kahden tunnin ajaksi. Poikkeuksellisen kiireen ja työntekijöiden alimiehityksen takia potilas oli jäänyt WC-istuimelle, kun lähihoitaja joutui tekemään muita töitä.

Syynä tähän oli, että potilas ei yksin jäädessään kaatuisi ja loukkaisi itseään. Muita apuvälineitä ei ollut saatavilla, vaikka työntekijät olivat niitä pyytäneet aikaisempien onnettomuuksien takia. Lisäksi työnantajan ohjeistus asiassa oli epäselvä ja riittämätön.

Käräjäoikeuden mukaan lähihoitajan menettely ei ole täyttänyt potilaan pahoinpitelyn tunnusmerkistöä tai saattanut häntä hengenvaraan. Kysymyksessä oli kiireestä ja poikkeuksellisesta työvuorosta johtunut inhimillinen unohdus, jota ei voida pitää työsuhteen purku- eikä irtisanomisperusteena.

Kihlakunnansyyttäjä on tehnyt asiassa syyttämättäjättämispäätöksen 4.10.2011. Valvira ei päätöksessään 29.3.2012 ole puuttunut lähihoitajan ammatinharjoittamisoikeuteen. Myös potilaan vaimo on hyväksynyt tämän menettelyn näissä poikkeuksellisissa olosuhteissa.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa