Suomalaisten tunnuksia ja luottokorttitietoja viety tietomurtojen sarjassa

CERT-FI tiedottaa, että poliisi on selvittämässä lähes sataan suomalaiseen palveluun kohdistunutta tietomurtojen sarjaa. Tietomurtojen arvellaan tapahtuneen kuluvan vuoden aikana. Murrot paljastuivat erään tapauksen selvityksen yhteydessä.

Hyökkääjä on saanut käsiinsä useiden satojen tuhansien käyttäjien käyttäjätunnuksia, sähköpostiosoitteita, salasanoja ja salasanatiivisteitä. Joukossa voi olla myös henkilötunnuksia ja luottokorttitietoja.

Viestintävirasto on ollut yhteydessä uhreiksi tunnistettujen palveluiden ylläpitäjiin. Palvelun ylläpitäjän tulee huolehtia haavoittuvuuksien korjaamisesta ja riittävästä tiedottamisesta asiakkailleen.

Helsingin poliisin mukaan murtojen kohteena olleet palvelut ovat pääasiassa keskustelupalstoja. Nyt poliisi selvittää, mitä kunkin palvelun kohdalla on tarkalleen ottaen tapahtunut.

Tietomurtojen tekijä on ollut pidätettynä ja hän on myöntänyt teot. Hänen päätelaitteensa on takavarikoitu.

Käyttäjien tulee huolehtia siitä, että paljastuneiden tai paljastuneiksi epäiltyjen käyttäjätunnusten ja salasanojen hyödyntäminen ei ole mahdollista. Vaihda kaikissa verkkopalveluissa käyttämäsi salasanat seuraavan kirjautumisen yhteydessä. Vaihda salasana myös muissa järjestelmissä, jos niissä on käytetty samaa salasanaa.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa