Itkevä potilas kaadettiin väkisin leikkauspöydälle

Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen kertoo antaneensa huomautuksen keskussairaalan kahdelle lääkärille ja sairaanhoitopiirille, koska potilas operoitiin vastoin hänen tahtoaan.

Itkevän potilaan käskettiin mennä leikkauspöydälle ja kun hän kieltäytyi, häneen tartuttiin kiinni ja kaadettiin väkisin leikkauspöydälle. Tämän jälkeen hänelle laitettiin selkäydinpuudutus vastoin tahtoaan.

Potilas yritti estää alapäähänsä kajoamisen, jolloin hänelle annettiin lisää rauhoittavaa lääkettä, kunnes hän lopulta nukahti. Sitten potilaalle asetettiin alateitse putki virtsanjohtimeen munuaisaltaan kiven vuoksi.

Potilaalle vastoin tämän tahtoa suoritetuilla hoitotoimenpiteillä loukattiin perustuslaissa turvattua henkilökohtaisen koskemattomuuden sekä perustuslaissa ja Euroopan ihmisoikeussopimuksessa turvattua yksityiselämän suojaa, Jääskeläinen toteaa.

Oikeusasiamies esittää, että sairaanhoitopiiri hyvittää potilaalle tähän kohdistetut perus- ja ihmisoikeuksien loukkaukset. Oikeusasiamies on pyytänyt sairaanhoitopiiriä ilmoittamaan toimenpiteistään asiassa 31.12.2013 mennessä.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa