Jättimäinen verkkorikossarja, Suomessa 30 000 uhria

Poliisi, CERT-FI ja F-Secure Oyj ovat yhteistyössä laatineet Ransonware-sivuston lisätäkseen tietoisuutta verkkorikollisuudesta, ennalta estääkseen niistä aiheutuvia rikosvahinkoja ja antaa neuvoja yleisesti käytettäväksi.

Sivujen perustaminen liittyy laajaan rikoskokonaisuuteen, jossa tietokoneita on lukittu tietoverkon kautta mm. Suomen poliisin nimissä. Poliisin tiedotteen mukaan Suomessa yli 30 000 ihmistä on joutunut verkkorikollisuuden kohteeksi.

Rikoksen kohteeksi joutuneen tietokoneen näyttöön tuodaan viesti, jossa kerrotaan tietokoneen olevan lukittu. Viestissä väitetään, että lukitus poistetaan maksamalla viranomaisille 100 euron sakkomaksu.

Rahat menevät kansainvälisille rikollisryhmille. Teon pysäyttäminen on haastavaa rikollisryhmien hajautetun ja kansainvälisen toimintamallin vuoksi, tutkinnanjohtaja rikosylikomisario Olli Koski Itä-Uudenmaan poliisilaitoksesta kertoo.

Mikäli olet joutunut kiristysohjelman kohteeksi lähipäivinä ja olet jo maksanut maksun, ota yhteyttä vuorokauden kuluessa maksusta PaySafeCardin palvelunumeroon 0800 915 583 varojen palauttamiseksi. PaySafeCardilla ei ole mitään tekemistä rikoksen kanssa.

Pietari

Vastaa