Poliisi varoittaa Facebook-mainoksista: ”Ei ole kuulunut hirnahdustakaan”

Päijät-Hämeen poliisin tietoon on tullut tänä vuonna kahdeksan kappaletta nettipetoksia, joissa maksu mennyt ulkomaille. Summat ovat parin sadan ja 14 750 euron välillä.

  • Yksi henkilö on maksanut nettikaupassa hevosesta yli 11 000 euroa. Hevosesta ei ole kuulunut hirnahdustakaan.
  • Mies oli saanut sähköpostitse ilmoituksen että hän on voittanut kaksi miljoonaa puntaa arvonnassa. Vastattuaan yhteydenottoon, oli hänelle lähetetty useita verolaskuja ja lasku toimituskuluista, joita hän oli maksanut lähes 8000 eurolla. Kun tuli lasku leimaverosta 15 200 euroa, alkoi mies epäillä viestien todenperäisyyttä. Voittorahoja ei ole tullut.
  • Nastolalaismies yritti myydä autoaan ulkomaille. Sen lisäksi että auto jäi myymättä, onnistuttiin häntä höynäyttämään maksamaan tekaistuja laskuja melkein 9000 eurolla, jotka piti hyvittää auton kauppahinnan yhteydessä.
  • Lahtelaismies oli löytänyt saksalaiselta nettisivustolta itseään kiinnostavan auton Tanskasta ja maksanut kahdessa erässä etumaksua lähes 15.000 euroa saksalaiselle tilille, josta raha ohjautunut tanskalaisfirmalle.

Sähköpostin välityksellä tai puhelimessa olevat henkilöt ovat usein hyvin vakuuttavia. Lähetetyt laskut voivat olla virallisen ja siten uskottavan näköisiä. Petosrikosten tekijät ovat hyvin kekseliäitä.

Facebookin mainosbannereissa mainostetaan parin euron tutustumispaketteja. Samalla pyydetään luottokorttitiedot ja tililtä lähtee muutama sata euroa uusien tilausten takia, eli firma katsoo henkilön liittyneen asiakkaaksi.

Joskus mainosbannerissa on helppo kilpailu. Henkilö vastaa kysymykseen, seuraavaksi kysytään nimi ja puhelinnumero yms. Puhelimeen alkaa tulla maksullisia tekstiviestejä. Rahaa voi mennä useita satoja euroja.

Jos vaikuttaa että asia on liian hyvä ollakseen totta, se suurella todennäköisyydellä ei ole totta. Kannattaa lukea sopimuksen ehdot tarkoin ettei tule yllätyksiä.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa