Toimittaja mainosti maahantuomaansa autopesuainetta Start!-ohjelmassa

Julkisen sanan neuvostolle tehdyn kantelun mukaan Nelosella 8.6.2013 lähetetty Start!-ohjelman jakso sisälsi piilomainontaa ja osoitti juontaja-toimittajan käyttävän asemaansa väärin.

Toimittaja esitteli neljänneksen ohjelman kokonaiskestosta autopesuainetta, jonka maahantuojana hän toimii. Pesuaineen kerrottiin toimivan erinomaisesti ja toimittaja vastaili pesuaineisiin liittyviin tuotekysymyksiin.

Ohjelman on tuottanut Nelonen Medialle ulkopuolinen tuotantoyhtiö. 1drywash-puhdistusainetta on käsitelty ohjelmassa aikaisemminkin. Aihe on kiinnostanut katsojia huomattavan paljon ja kerännyt runsaasti katsojapalautetta, kertoo Nelonen Median kanavapäällikkö Elina Mustelin.

Mustelinin mukaan tuotantoyhtiö on päätynyt mainitun pesuaineen maahantuojaksi vasta myöhemmin. Läpinäkyvyyden varmistamiseksi ohjelman tuottaja on halunnut tuoda katsojille selväksi kaupallisen yhteyden.

Julkisen sanan neuvoston mukaan journalisti ei saa käyttää asemaansa väärin ja käsitellä aiheita, joihin liittyy henkilökohtaisen hyötymisen mahdollisuus.

Ei ole epäilystäkään siitä, etteivätkö tuotantoyhtiö ja sen vastaavana tuottajana toimiva Start!-ohjelman toimittaja pyrkisi Nelosella esitettävässä ohjelmassa edistämään omaa maahantuontiliiketoimintaansa. Kysymys on katsojien luottamuksen pettämisestä ja poikkeuksellisen räikeästä Journalistin ohjeiden rikkomisesta, ratkaisussa kerrotaan.

Neuvosto ei löytänyt katetta kanavapäällikön väitteelle, jonka mukaan kaupallinen yhteys olisi tehty yleisölle selväksi. Se katsoo, että Nelonen on rikkonut hyvää journalistista tapaa ja antaa kanavalle huomautuksen.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa