Ikävä rikosilmiö nyt myös Suomessa: Kymmenvuotias makasi kadulla, nappasi apuun tulleelta lompakon

Keskusrikospoliisi järjesti viime viikolla rajat ylittävän rikollisuuden teemavalvontaviikon, jossa kohteena olivat Balkanin alueelta tulevat kiertelevät henkilöryhmät.

Tarkoituksena oli kerätä ajantasaista tietoa ryhmien osallisuudesta järjestyshäiriöihin ja omaisuusrikollisuuteen sekä kytköksistä ihmiskauppaan. Keskeisenä näkökulmana oli kysymys siitä, käytetäänkö alaikäisiä hyväksi rikosten teossa.

Valvonnassa löytyi uusi rikosilmiö Suomessa, alaikäisten käyttäminen rikoksissa avustamisessa. Useissa Euroopan maissa tunnetusta ilmiössä lapsilla teetetään muun muassa näpistyksiä ja varkauksia.

Yhdessä tapauksessa noin 10-vuotias lapsi makasi yksin kadulla pankin edessä pyytäen apua. Pankista tullut vanhus meni auttamaan lasta, jolloin tämä nappasi vanhuksen kädessä olleen lompakon ja juoksi karkuun.

Toisessa tapauksessa lapsen kanssa kulkenut nainen pysäytti kadulla ohikulkijan ja kysyi ”hospitaalia”. Lyhyen keskustelun aikana lapsi kiersi ohikulkijan taakse ja otti tämän taskussa olleesta lompakosta pankkikortin.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa