Älä astu tähän miinaan telkkarikaupassa

Kilpailu- ja kuluttajavirasto neuvoo, että ennen uuden television ostamista omat tarpeet ja toiveet kannattaa selvittää tarkkaan. Ratkaisevaa on muun muassa se, haluaako tulevaisuudessa katsoa maksullisia televisiokanavia ja netti-tv-palveluita.

Vuonna 2017 antenniverkon lähetystekniikkaa aletaan muuttaa teräväpiirtolähetyksiksi. Vaiheittainen siirtymä koskee ensimmäisessä vaiheessa antenniverkon maksukanavia. Viimeisinä vuorossa ovat Yleisradion kanavat, MTV3, Nelonen ja Fox.

Muutoksen jälkeen televisiossa tai digiboksissa on oltava ”Antenna Ready HD” -merkki, jos haluaa jatkossakin katsoa kaikkia ohjelmia. Lisäksi maksukanaville pitää televisiossa olla kortinlukijapaikka.

Antenniverkon lähetystekniikan muutos ei vaikuta kaapelitelevisiolähetyksiin. Kaapelitalouksissa HD-lähetysten tarvitaan kuitenkin televisio tai digiboksi, jossa on ”Cable Ready HD” -merkki.

Televisiota hankkiessa on myös tärkeää selvittää, onko televisiolla mahdollista katsoa netti-tv-palveluita. Vaikka tietyllä televisiolla voi selailla internetiä, ei vielä takaa sitä, että sillä pystyy käyttämään kaikkia mahdollisia tarjolla olevia palveluita.

Ostajan kannattaa kiinnittää huomiota myös liitäntöjen määrään, jotta televisioon saa tarvittaessa kytkettyä kotiteatterin tai muita lisälaitteita.

Myyjän vastuulla on antaa asiakkaalle selkeää, kattavaa ja ajankohtaista tietoa laitteiden ominaisuuksista ja niiden mahdollisista rajoituksista televisiopalveluiden saatavuudelle.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa