Tappajat lähtevät liikkeelle ensi viikolla – ”50 km/t riittää”

Autoliitto testasi sisarjärjestöjensä kanssa millaista jälkeä hiihtolomakuorma suksineen, monoineen ja matkalaukkuineen voi aiheuttaa äkkipysähdyksessä, jos tavaroita ei ole kiinnitetty huolella.

Testi osoitti kuinka tärkeää tavaroiden huolellinen kuormaaminen on. Melko pienikin esine muuttuu äkkipysähdyksessä satojen kilojen tappavaksi moukariksi, toteaa Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Liian usein tavarat kuormataan autoon huolettomasti ja esimerkiksi auton sisätiloissa kuljetettavia suksia tai muita tavaroita ei kiinnitetä mitenkään. Vaarattomankin tuntuiset tavarat aiheuttavat hengenvaaran äkkipysähdyksessä.

Testissä autoon kuormattiin kahden matkustajan lisäksi kaksi 25 kilon painoista matkalaukkua, neljä suksiparia, kahdet laskettelumonot ja kaksi laskettelukypärää. Yhteensä k2uorma painoi 84 kiloa.

ae02b1280fefead7_800x800ar

Kolaritestissä auto törmäsi esteeseen 50 km/h nopeudella. Vaikka vauhti ei ollut kova, esineet muuttuivat kolaritilanteessa hengenvaarallisiksi ohjuksiksi. Sukset ja muut tavarat osuivat hetkessä etuistuinten selkänojiin aiheuttaen voimakkaan kuormituksen matkustajien selkärangalle.

Painavat tavarat pitää kiinnittää kuormaliinoin tai vaikka auton omilla turvavöillä paikoilleen varsinkin, jos takapenkin selkänojasta osa on kaadettuna. Painavimmat laukut on hyvä sijoittaa kiinni takapenkin selkänojaan ja jos laskettelumonot eivät mahdu tavaratilaan, voi ne laittaa tiiviisti vaikka takajalkatilaan, jotta ne eivät pääse helposti liikkeelle, Vesalainen jatkaa.

Kategoria(t): uutiset Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa