Poliisin vappuvinkki: ”Parhaat bileet pidetään ilman meitä”

Poliisin vappuvinkki kuuluu seuraavasti: ”Juhlikaa kunnolla, parhaat bileet pidetään ilman meitä”. Poliisin mielestä hauskaa saa pitää ja alkoholia juoda, kunhan juhlinta pysyy kohtuudessa.

Kuohuva juoma ja vappu kuuluvat usein saumattomasti yhteen. Järjestyslain mukaan alkoholinkäyttö on tietyin edellytyksin sallittua puistoissa ja vastaavissa paikoissa piknik-tyyppisesti.

Vastuullinen alkoholinkäyttö korostaa ihmisen omaa kykyä vastata omasta alkoholinkäytöstä ja sen vaikutuksista. Onnistunut vappujuhla perustuu mukavaan yhdessäoloon ja hyviin eväisiin. Alkoholi saattaa kuulua osana juhlintaan, mutta se ei ole pääasia, poliisitarkastaja Marko Savolainen sanoo.

Alkoholin nauttiminen sekä siihen liittyvä oleskelu ja käyttäytyminen eivät saa estää tai kohtuuttomasti vaikeuttaa muiden oikeutta käyttää puistoja tai muita yleisiä paikkoja varsinaiseen tarkoitukseensa.

Poliisi kiinnittää erityisesti huomiota lasten ja nuorten alkoholinkäyttöön. Alkoholilain mukaan alle 18-vuotias nuori ei saa pitää hallussaan mitään alkoholijuomaa.

Jos alaikäisellä on alkoholia hallussa, poliisi ilmoittaa asiasta nuoren vanhemmille sekä lastensuojeluviranomaisille. Tämän lisäksi seurauksena on useimmiten 20 euron rikesakko ja juomien menetys, Savolainen muistuttaa.

Poliisi vetoaa lasten ja nuorten vanhempiin, että he kävisivät alkoholin laittomaan hallussapitoon ja nauttimiseen liittyviä keskusteluja jo ennen vappua. Lasten ja nuorten aivot ovat erityisen herkät alkoholin aiheuttamille vaurioille.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa