Suojaudu pyörävarasta vastaan

Kesä ja polkupyörä ovat loistava yhdistelmä myös pyörävarkaan mielestä, muistuttaa Oulun poliisilaitos. Tässä lista vinkeistä miten omistaja itse voi parhaiten suojautua pyörävarasta vastaan.

1. Lukitse pyörä vaikka poistuisit pyörän luota vain hetkeksi. Kiinteän lukon lisäksi olisi hyvä lukita pyörä myös kiinni johonkin kiinteään esineeseen.

2. Vie pyörä yöksi lukittuun sisätilaan aina kun se on mahdollista.

3. Jätä pyörä lukittuna mieluummin julkiselle paikalle kuin pimeälle sivukujalle.

4. Ota talteen pyörän tunnistetiedot. Pyörävarkaustilanteessa poliisille ilmoitettava tärkein tunniste on pyörän runkonumero. Tietenkin myös pyörän merkki, malli, väri ja lukitus pitää ilmoitukseen kirjata.

Runkonumero on merkintä, jolla anastettu polkupyörä voidaan tunnistaa. Poliisin löytötavaratoimistoon päätyy vuosittain satoja polkupyöriä. Näistä osa tunnistetaan varastetuiksi, koska pyörä on etsintäkuulutettu runkonumeron tai muun erityistunnisteen perusteella. Suuri osa löytöpyöristä jää kuitenkin tunnistamatta, koska rikosilmoituksiin ei ole kirjattu runkonumeroa tai erityistunnistetta.

5. Pidä silmät ja korvat auki kun liikut kaupungilla. Jos huomaat epäilyttävän henkilön polkupyörän kimpussa, soita numerosta 112 poliisipartio paikalle. Myös yöaikaan asutusalueilla hitaasti liikkuvien paketti- ja farmariautojen rekisterinumeron voi kirjoittaa muistiin ja ilmoittaa tunnuksen poliisille.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa