Moni autoilija ei tajua hälytysautojen valoista mitään

Hälytysajossa oleville ambulansseille, paloautoille ja poliiseille aiheuttavat hankaluuksia hölmöilevät autoilijat. YLEn mukaan etenkin ambulansseille tuo hankaluuksia väärin hälytysvaloihin reagoivat autoilijat.

Harvemmin tehtävät sujuvat ilman näitä ongelmia. Pahinta on se, kun edellä oleva auto lyö jarrut pohjaan. Missään nimessä ei saisi pysähtyä, vaan hidastaa ja antaa tietä, kertoo vastaava ensihoitaja Suvi Tuovinen Kymenlaakson pelastuslaitokselta.

Hälytysajoneuvojen huomiointi on mennyt huonompaan suuntaan. Ihmiset puhuvat puhelimessa tai kuuntelevat musiikkia niin kovaa, etteivät huomaa takaa tulevaa ambulanssia.

Liikennepoliisi Jari Strengell kertoo, että joskus autoilijaa seurataan pysäytysvalo päällä useita kilometrejä, jopa kotipihaan asti.

Selitys on, että en huomannut sitä valoa tai en tajunnut, että se minua koskettaa. Kyllä pitäisi tajuta, jos poliisi ajaa kilometritolkulla perässä, Strengell toteaa.

Poliisiauton näyttäessä punaista ja sinistä vilkkuvaa valoa, niin auto on pysäytettävä ensimmäiseen mahdolliseen turvalliseen paikkaan. Pelkkä sininen valo tarkoittaa sitä, että autoilijan täytyy väistää takaa tulevaa hälytysajoneuvoa.

Lue myös: Suoraan hälytysajoneuvon eteen, vältä näin vastaavat onnettomuudet

Pietari

Vastaa