Pelasta läheisesi – Tunnista aivoinfarktin oireet

Sairastuneen puhe puuroutuu tai hänen on vaikea löytää sanoja. Toinen suupieli voi roikkua ja toisesta raajaparista katoavat voimat tai käsi ja jalka puutuvat. Potilaalla voi olla myös näköhäiriötä.

Edellä mainitut ovat aivoinfarktin tavallisimmat oireet. Oireet voivat tulla yksittäisenä tai yhdessä ja ne ovat yleensä kivuttomia.

10. toukokuuta vietettävänä kansainvälisenä AVH-päivänä kannustetaan painamaan mieleen aivoinfarktin oireet ja toimintaohjeen niiden ilmaantuessa: soita heti hätänumeroon 112. Sairastunut ei aina hakeudu hoitoon. Liian moni jää myös kotiin odottamaan oireiden ohimenoa. Näissä tilanteissa valpas ja päättäväisesti toimiva lähimmäinen voi olla sairastuneen hengen ja terveyden pelastaja.

Äkillisen aivoinfarktin saaneen selviytymiseen ja toipumiseen vaikuttaa ratkaisevasti se, kuinka nopeasti sairastunut pääsee oireiden alettua hoitoon. Aivoinfarktin liuotushoito aloitettava 4,5 tunnin sisällä oireiden alkamisesta, mutta vaurioita tapahtuu jo tänäkin aikana.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa