Poliisi ottaa kiinni vammaisen – Miten kuljetus tapahtuu?

Poliisi ottaa kiinni vammaisen henkilön, mutta miten kuljetus tapahtuu, jos hän liikkuu esimerkiksi sähköpyörätuolilla? Ollaan Maijun kanssa mietitty hieman huumorillakin, että miten poliisi kuljettaa sähköpyörätuolilla liikkuvan ihmisen. Otin asiasta selvää vanhemmalta rikoskonstaapelilta Paavo Ryynäseltä, joka toimii Itä-Suomen poliisin Savonlinnan asemalla nettipoliisina.

Poliisihallinto ei ole antanut yhteistä toimintamallia tapauksiin. Ryynänen keskusteli aiheesta Savonlinnan poliisiaseman komisarion kanssa ja miettivät, että kuinka itse toimisivat tällaisessa tilanteessa.

Sähköpyörätuolissa olevaa henkilöä ei pystytä kuljettamaan poliisiautossa joten sellaisessa tilanteessa, jossa olisi pakko suorittaa kuljettaminen tulisi meidän täällä Savonlinnassa tilata kuljetukseen sopiva taksi ja taksiin tulisi poliisin tulla valvomaan kuljetettavaa henkilöä, toteaa Ryynänen.

Esimerkkitapauksessa pyörätuolissa ollut keski-ikäinen mieshenkilö häiriköi asunnossa. Poliisipartio poisti henkilön asunnosta, jolloin häiriö loppui. Poliisipartio antoi hyvää hyvyyttään miehelle kyydin kotiin nostaen miehen istumaan poliisiauton välitilaan ja hänen pyörätuolinsa auton takaosaa.

Lavastettu tilanne!

Mies alkoi riehumaan poliisiauton välitilassa repien irti muun muassa tietokoneen näyttöä ja muuta irtainta tavaraa. Partio pysäytti auton ja otti miehen ulos autosta, vei maahan ja rauhoitti tilanteen. Liikuntarajoitteiselta mieheltä murtui tässä rytäkässä hauras reisiluu.

Poliisi tuomiolla

Korkeinoikeus tuomitsi poliispartion molemmat jäsenet pahoinpitelystä päiväsakkoihin.

Itse näkisin että kuljetus tulisi suorittaa sellaisella ajoneuvolla, joka on tarkoitettu liikuntarajoitteisen kuljettamiseen tai esimerkiksi ambulanssilla.

Kysyimme myös, että miten kiinniotetun / pidätetyn vammaisen avustus toteutetaan putkatiloissa.

Liikuntarajoitteisten näkökulmasta ne ovat ovat ongelma lähes jokaisessa poliisiasemassa. Tiloissa on paljon kynnyksiä jotka vaikeuttavat liikkumista pyörätuolilla. Poliisilla on käytössä muitakin keinoja tapauksessa, jossa liikuntarajoitteinen henkilö tulisi pidättää.

Esimerkiksi henkilö voidaan laittaa matkustuskieltoon ja rajata se niin ettei henkilö saa poistua omasta kiinteistöstään kauemmaksi, hän toteaa.

Ryynänen itse pyytäisi Savonlinnan keskussairaalaa sijoittamaan henkilön heidän ns. putkatiloihin, joissa hoitajat ja avustajat ovat aina tavoitettavissa ja hoitoa / apua saa osaavalta henkilökunnalta. Mikäli henkilö olisi jostain syystä pakko ottaa poliisin haltuun, poliisin tulisi valvoa tätä henkilöä olemalla hoitohuoneen oven ulkopuolella.

Toisaalta mikäli henkilö on itse kykenevä pitämään itsestään huolta ja on mahdollista, että avustaja käy putka/ sellitiloissa avustamassa henkilöä vaikka 2-4 kertaa vuorokaudessa, on mielestäni mahdollista sijoittaa henkilä poliisin tiloihin.

Jokainen kuvaamasi tapaus pitäisi harkita tilanteen mukaan ja tehdö sellainen ratkaisu joka sopii parhaiten tilanteeseen eikä aiheuta vaaraa tai haittaa kenellekään.

Pietar.in tiedote lopuksi. Vammainen henkilö saa kuljettaa sähköpyörätuolia alkoholin vaikutuksen alaisena. Niin sanotun terveen henkilön tehdessä tämän on kyseessä rikos!

Suuri kiitos Paavo Ryynänen. 🙂

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa