Poliisilta tiukkaa tekstiä: ”Mitä mies on tehnyt ansaitakseen tällaista ymmärrystä?”

Itä-Uudenmaan poliisin rikosylikonstaapeli Margit Ylitaipale bloggaa huonon käytöksen ja rikollisen käytöksen välisistä eroista. Hän muistuttaa, että kaikkea epäasiallista käytöstä ei ole laissa säädetty rikokseksi.

poliisi_etu1006MN_820_uu

Ihmisillä on usko poliisin auttavaan voimaan asiassa kuin asiassa. Poliisin on kuitenkin katsottava asioita monelta kannalta ja selvitettävä onko asiassa tapahtunut rikos, Ylitaipale huomauttaa.

Jos esimerkiksi kompastuu ja kaatuu kaupan näyteikkunasta sisään, niin kysymys ei ole vahingonteosta vaan vahingosta, jolloin kauppa on korvausvelvollinen, mutta teko ei ole rikollinen.

Moni syvästi loukattu ei pysty hyväksymään tätä tosiasiaa ja vaatii ilmoituksen kirjaamista. Ilmoitus kirjataan, sillä laki velvoittaa poliisin ottamaan ilmoituksen vastaan. Esitutkintaa ei aloiteta, mikäli on heti nähtävissä, ettei rikosta ole tapahtunut.

Ihmisten sietokyky on ihmeellinen. Joskus omaisuusrikosten ilmoituskynnys on matalampi kuin väkivaltarikosten. Hyvänä esimerkkinä tapaus, jossa istunut nainen halusi tehdä rikosilmoituksen vahingonteosta. Ex-mies oli potkaissut reiän naisen asunnon seinään.

Nainen suri, ettei hänellä ole varaa seinän korjaukseen. Ohimennen nainen mainitsi pelkäävänsä lasten puolesta aina kun lapset menevät isälleen. Mies oli pari kertaa lyönyt naista nyrkillä niin, että naisen taju oli lähtenyt kankaalle. Pahoinpitelystä nainen ei halunnut tehdä rikosilmoitusta, sillä hän ei halunnut mitään hankaluuksia miehelle.

Ylitaipale pohtii, että mitä mies on tehnyt ansaitakseen tällaista ymmärrystä?Miksi on usein matalampi kynnys tehdä rikosilmoitus huonosta käytöksestä tai pienestä omaisuusrikoksesta, kuin lyömisestä? Tiedän kyllä vastauksen.

Kategoria(t): uutiset Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin Poliisilta tiukkaa tekstiä: ”Mitä mies on tehnyt ansaitakseen tällaista ymmärrystä?”

  1. IyawoAjoke sanoo:

    ”Tiedän kyllä vastauksen.” Mikä se vastaus on? Minä kun en tiedä sitä.

Vastaa