Levoton tyttö soi Spotifyssa yli miljoona kertaa – ”Kelan kirstuun kilahtaa keskimäärin 0,0035 euroa”

Anssi Kela kirjoittaa tekijänoikeusjärjestö Teoston sivuilla, että paljonko hän on ansainnut vuonna 2013 hittikappaleellaan Levoton tyttö. Hänen motiivinaon halu lisätä tietoutta näistä asioista.

Streaming-palveluissa vuoden 2013 aikana Levoton tyttö soi 1 253 640 kertaa. Käytännössä tämä tarkoittaa lähes pelkästään Spotify-soittoa. Viime vuoden kuunnelluin suomihitti Spotifyssa oli Sini Sabotagen Levikset repee, jota on tähän mennessä kuunneltu n. 4,2 miljoonaa kertaa.

Kela tienasi Levottomalla tytöllä streaming-palveluista kaikkiaan 4 400 euroa. Tämä tarkoittaa sitä, että yhdellä Levottoman tytön Spotify-soitolla hänen kirstuun kilahtaa keskimäärin 0,0035 euroa.

Tuota ei voida pitää nyrkkisääntönä Spotifyn korvauksista. Rojaltin suuruus riippuu levytyssopimuksesta. Itselläni on merkittävästi tavallista sopimusta suurempi rojaltiprosentti. Lisäksi saan Levottomasta tytöstä tilitetyn teostokorvauksen sataprosenttisena, sillä olen kappaleen ainoa tekijä, Kela huomauttaa.

Download-myynnillä iTunes Storen kaltaisista palveluista Levoton tyttö biisillä tienattiin 931 euroa. Biisiä ostettiin vuonna 2013 erilaisista latauspalveluista 2 042 kertaa.

Levoton tyttö oli massiivinen radiohitti, joka soi kaupallisilla kanavilla 5 530 kertaa ja YLEn kanavilla 659 kertaa. Nämä ovat jo todella kovia lukuja. Näistä Kela ansaitsi 58 713 euroa, eli keskimäärin noin kuusi euroa soittokertaa kohti.

YLEn kanavalta yhdestä soitosta saattaa saada yli 20 euroa siinä missä pienen paikallisradion soitosta tilitetään nelisenkymmentä senttiä. Myös päivällä tienaa enemmän kuin yöllä.

Keikoilla esitetyistä Levottoman tytön kerroista rahaa tuli 686 euron edestä. Tv-esityksistä Teosto tilitti 8 071 euroa ja tallennuslupamaksuja kertyi viime vuonna 2 893 euroa.

Levoton tyttö on tuottanut Kelalle 75 694 euroa, joista hän maksanut veroina lähes puolet pois. Levoton tyttö on ylittänyt kaikki odotukset, myös rahalliset. Se on ollut lottovoitto tässä vaiheessa uraa.

Radiosoitosta maksettavat tekijänoikeustulot mahdollistavat edelleen sen, että minun kaltaiseni artisti voi elättää musiikillaan itsensä ja perheensä. Pelkällä levymyynnillähän kukaan ei enää elä. Eikä digimyynnillä. Eikä oheistuotemyynnillä. Eikä Spotifylla. Keikkailulla voi ehkä nahkaisesti elää, kädestä suuhun.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa