Siirry sisältöön

Soita 112 – Poliisi varoittaa helteellä yleistyvästä rikoksesta

Taannoin eläinlääkäri Ernie Ward testasi, että miltä tuntuu istua autossa kuumana kesäpäivänä. Nyt Helsingin poliisilaitos kirjoittaa yhteisöpalvelu Facebookissa samasta aiheesta ja muistuttaa, ettö koiran jättäminen kuumaan autoon on eläinsuojelurikos.

Auton sisälämpötila saattaa nousta aurinkoisessa parinkymmenen asteen lämpötilassa tunnin aikana 50 asteeseen. Hellepäivänä lämpötila voi nousta jopa 80 asteeseen

Poliisi pelastaa joka vuosi ihmisiä ja eläimiä tukalan kuumista paikoista. Jos huomaat, että lapsi tai eläin on jätetty kuumaan autoon, eikä ilmastointi vaikuttaisi olevan päällätee seuraavasti:

1) Jos auton omistaja on lähettyvillä, huomauta hänelle asiasta. Mikäli auto olisi parkkeerattu esim. kaupan eteen, pyydä infopisteen henkilökuntaa ystävällisesti kuuluttamaan asiasta kaupassa. Kannattaa kysellä myös ihmisiltä lähettyviltä tietävätkö he missä auton omistaja tai avainten haltija on.

2) Jos auton avaimen haltijaa ei löydy, ota yhteys hätäkeskukseen soittamalla 112. Ota rekisterinumero ylös ja kirjaa muistiin myös päivämäärä ja kellonaika.

3) Hätätapauksessa olet myös itse oikeutettu pelastamaan eläimen tai ihmisen kuumasta autosta. Lähestyvän lämpöhalvauksen merkkejä sekä ihmisillä että eläimillä ovat yleensä sekavuus ja tajunnan tason lasku. Jos ihminen tai eläin ei reagoi tai vaikuttaa paniikkiselta, eikä auton ilmastointi vaikuttaisi toimivan ja lämpö autossa nousisi uhkaavasti, olet rikoslain 4 luvun 5 § mukaan oikeutettu rikkomaan auton ikkunan ja pelastamaan kuumassa autossa värjöttelijän. Tällainen pakkotila on kuitenkin se viimeinen keino. Ota ensin yhteyttä hätäkeskukseen - he neuvovat mitä tehdä. Mikäli myös hätäkeskus neuvoisi päätymään tällaiseen ääritilanteeseen, riko se ikkuna joka on mahdollisimman kaukana lapsesta tai eläimestä.

Janoinen koira.
Janoinen koira.

1 thought on “Soita 112 – Poliisi varoittaa helteellä yleistyvästä rikoksesta

  1. Maarit

    Poliisille ilmoitin juuri tänään kahdesta koirasta ,toinen kiinni pienellä hihnankantamalla,ilman vettä ja toinen irrallaan,karkasikin vielä. Sekarotuisia,isoja koiria. Ukko,omistaja siis,istui terassilla muutaman kymmenen metrin päässä ja veti kaljaa,ei heilauttanut lähteä koiraa etsimään...ei heilauttanut paikallista poliisiakaan,kahdesti soitin. Tulivat ja jututtivat terassilla olijoita. Ukko oli jo lähtenyt,mutta istui koiran kanssa lähellä rakennuksen portailla...eivät menneet edes jututtamaan ukkoo...ajoivat pois...Tsiisus että sapetti!

    Vastaa

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.