Siirry sisältöön

HS: Vanhus lojui viikkoja kuolleena palvelutalossa

Helsingissä Laajasalossa sijaitsevasta palvelutalo Rudolfista löydettiin heinä- ja elokuun vaihteessa vainaja, jonka poliisi arvioi kuolleen noin kolme viikkoa aiemmin, uutisoi Helsingin Sanomat.

Naisella oli turvaranneke toimintakunnossa yöpöydän laatikossa. Hänellä ei ollut omaisia, jotka olisivat ehtineet kysellä häntä heti kuoleman jälkeen.

On vaikea tietää, mitä tässä olisi voitu tehdä toisin. Mitään selkeää laiminlyöntiä ei ole tapahtunut, sanoo sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalveluista vastaava osastopäällikkö Juha Jolkkonen.

Jolkkosen mukaan palvelutaloissa asuu ihmisiä, jotka eivät ole palvelujen piirissä. He ovat mahdollisesti muuttaneet taloon jo pitkän aikaa sitten hyvässä kunnossa ja haluavat tulla omillaan toimeen.

Jos ihminen ei itse sitä halua, me emme voi käydä päivittäin koputtamassa ovelle ja kysymässä, että mitä kuuluu, oletko hengissä.

Aiemmin tänä vuonna Töölössä löydettiin vanhuksille tarkoitetusta kaupungin vuokra-asunnosta nainen, joka oli kuollut edellisenä kesänä. Sen jälkeen asukkaiden vointi on yritetty tarkistaa vähintään kerran viikossa. Omilla avaimilla sisään marssiminen olisi laitonta.

poliisi_etu1006MN_820_uu

4 thoughts on “HS: Vanhus lojui viikkoja kuolleena palvelutalossa

 1. Laila

  Niinhän se on että jos vanhus ei itse koe tai hänen omaisensa eivät koe avuntarvetta niin ei voi kukaan pakolla sitä hänelle tarjota. Kotihoidossa on monia asiakkaita joiden luona käydään esim. kerran tai kaksi kuukaudessa viemässä lääkkeet. Samalla tietysti tarkistetaan vointi ja jaksaminen. Yksi tärkeä joka päiväinen tarkkailija voisi olla ateriapalvelun ruuantuoja, jos vanhus sellaista palvelua haluaisi.

  Vastaa
 2. Nanna

  Miksi sitten käytetään sanaa palveluasunto !!!! Antaa todelliselle palveluasumiselle huonon leiman !!!!

  Vastaa
 3. Maire Kousa

  Palvelutalossa asuu käsittääkseni myös henkilöitä, jotka eivät ole palveluiden piirissä. Ovat itsenäisinä asukkaina, kuten missä tahansa esim. osake tai vuokrataloissa. Kuolema kohtaa näissä kohdin kenelläkään ilmoittamatta. Useat myös haluavat elää yksiksensä kokematta yksinäisyyttä. Ja jos laskut maksetaan tileiltä automaattisesti, ei sitenkään kuolema tule sivullisten tietoisuuteen. Vasta sitten myöhmemmin. Emme paljonkaan puutu toisten elämään. Toisaalta surullista.

  Vastaa
 4. Christer Ginman

  Isoäitini oli Ruudofinkadun vanhusten talon ensimmäinen asukas. Hän kuoli 1996. HEILLÄ oli ilmoittautumis pakko talossa, jonka alimmassa kerroksessa oli ILMOITTAUTUMISPAPERI johon piti laittaa nimi ennen klo 11:00. Jos ei ollut nimeä niin hoitaja tuli katsomaan. EI OLUT PITKÄAIKAISIA KUOLEMAN TAPAUKSIA! Onkos käytätö poitunut 2000 luvulla, jos on niin ottakaa äkkiä käyttöön!

  Vastaa

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.