Siirry sisältöön

Miksei kukaan ole keksinyt aikaisemmin? – Liikkeentunnistimella toimivat katuvalot

Espoon kaupunki testaa uutta valaistuksen ohjausjärjestelmää, jonka toiminta pohjautuu liikkeen tunnistukseen. Järjestelmä vähentää katuvalojen sähkönkulutusta ja valaisimien kuormitusta.

Espoo2

Normaalitilanteessa järjestelmään kytketyt katuvalot palavat himmeänä. Havaitessaan ulkoilijan liikkuvan riittävän lähellä valaisinta, järjestelmä virittää havainnon tehneen ja sen läheisyydessä olevat valaisimet täydelle teholle, sanoo järjestelmän kehittäneen Lumine Lighting Solutions Oy:n toimitusjohtaja Santeri Oksanen.

Jalankulkijan mentyä valaisimen ohi, valaisin himmenee. Järjestelmä on mahdollista asentaa sekä olemassa oleviin valaisimiin että uudiskohteisiin. Espoon kaupunkisuunnittelukeskuksen erikoissuunnittelija Jussi Lehtinen on vakuuttunut järjestelmästä.

Järjestelmä vaikuttaa toimivalta ja luotettavalta ja toivon sen tulevan vähitellen osaksi valaistusinfraamme, Lehtinen sanoo.

Tutkimusten mukaan ohjausjärjestelmään kytkettyjen katuvalaisimien energiankulutus putoaa yöaikana noin kymmenesosaan nykyisestä kulutuksesta. Valot kuormittuvat vähemmän, mikä harventaa valaisimien huoltotarvetta ja pidentää niiden käyttöikää.

Valaisinjärjestelmä kytketään internetiin, joka mahdollistaa järjestelmän reaaliaikaisen seuraamisen sekä etäsäätämisen, mikäli järjestelmän toimintaa halutaan muokata. Järjestelmän vikaantuessa se osaa itse siirtyä vikatilaan, jolloin valoja pidetään koko ajan täydellä teholla.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.