EU:n sälekaihdinmääräys kuumentaa tunteita – ”Miettikää luistimen nauhoja – kohta on henki pois”

Ulvilan Vanhakylän koulun rehtori Kimmo Vepsä on hermostunut uusien EU-määräysten takia. Vepsä kirjoittaa Facebookissa, että sälekaihtimien narut eivät saa enää roikkua alhaalla koulun tiloissa.

Uusi EU-määräys kieltää luokissa pitää sellaisia sälekaihtimia tai rullaverhoja, joissa on näkyvillä alle 150 cm korkeudessa vapaana olevia lankoja. Miettikää luistimien nauhoja. Oppilas kun väkertää metrin pituisen nauhan kanssa, niin voihan se yhtäkkiä ollakin kaulassa ja sitten vahingossa alkaa kiristää ja henki pois, Vepsä toteaa.

Vepsän mukaan määräys tuntuu kaukaa haetulta ja naurettavalta. Hän myöntää YLEn mukaan, että kaihtimien narut voivat olla vaarallisia pienille lapsille, mutta kouluikäisten kohdalla kuristumisen riski ei hänen mukaansa ole realistinen.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin tänä syksynä antama ohjeistus koskee kaikkia tiloja, joihin lapsilla on pääsy. Erikoissuunnittelija Kari Anderssonin mukaan vanhoja kaihtimia saa myydä, mutta uudet kaihtimet pitää valmistaa turvallisuusohjeistusten mukaisesti. Vanhoihinkin kannattaa asentaa narulukko.

On huolehdittava siitä, että lapset eivät pääse käsiksi naruihin. Vanhempien vastuulla on sisustaa kotinsa niin, että kaihtimien välittömässä läheisyydessä ei ole esimerkiksi huonekaluja, joita pitkin kiipeämällä lapset pääsisivät käsiksi kaihtimien naruihin, Andersson toteaa.

Julkaisu käyttäjältä Kimmo Jussi Vepsä.
EU:n sälekaihdinmääräys kuumentaa tunteita – ”Miettikää luistimen nauhoja – kohta on henki pois”
Siirry sivun alkuun