Keskusta haluaa keskioluen pois kaupoista

Keskusta-puolue kertoi laivaristeilyllään tulevien eduskuntavaalien teemoistaan. Keskusta rajoittaisi kaupassa, kioskeilla ja huoltamoilla myytävien oluiden alkoholipitoisuuden enimmillään 3,7 prosenttiin.

Keskusta haluaa siis esimerkiksi 4,7-prosenttiset keskioluet ja siiderit pois vähittäiskauppojen hyllyiltä. Näin kuulemma turvattaisiin Alkon monopoliasema, kun entistä suurempi osuus myytävästä alkoholista kulkisi monopolin kautta.

Keskioluessa on 2,7 – 4,7 tilavuusprosenttia alkoholia. Käytännössä keskiolut kuitenkin tarkoittaa 4,7-prosenttisia oluita. Tätäkin rajaa pidetään liian alhaisena, sillä monet ulkomaisista oluista ja pienpanimoiden oluista on sitä voimakkaampia.

Kieltolain jälkeen on suomalaisessa alkoholipolitiikassa menty entistä vapaampaan ja alkoholin hinnan osalta edullisempaan suuntaan. Siksi kieltolain aiheuttamaan traumaan vetoaminen nyt, 80 vuotta lain kumoamisen jälkeen, voidaan jo lopettaa. On aika kääntää kurssia, Keskusta toteaa julkaisussaan.Keskusta ei pyri alkoholiveroa laskemalla nostamaan alkoholiveron tuottoja, jolloin Viroon päätyvät sadat miljoonat eurot palautuisivat Suomen valtiolle. Puolueen hallitus teki tämän linjauksen jo helmikuussa 2013. Lisää verotuloja saataisiin palauttamalla keskioluet ja siiderit vain Alkon myyntiin.

Alkoholihaittojen ennaltaehkäisyn kannalta tehokkain yksittäinen keino on Alkon ulkopuolisessa vähittäismyynnissä myytävien tuotteiden alkoholiprosentin rajoittaminen.

Kaupoissa myytäisiin Ruotsin mallin mukaan ns. kakkosolutta.

Pietari

Vastaa