Yle pakolaisista: ”Osa huijaa hyväsydämisiä ja hyväuskoisia suomalaisia”

Nyt YLE alkaa myös tajuamaan totuuden, että osa Suomesta turvapaikkaa hakevista henkilöistä yrittää harhauttaa viranomaisia keksityillä kertomuksilla.Turvapaikanhakijoille kaupataan paketteja, joiden avulla huijataan maahanmuuttoviranomaisia. Huijarit ja salakuljettajat käärivät ihmisten epätoivosta sievoiset voitot.

Viisumit, passit ja turvapaikkakertomukset ovat erikoisalaamme, otattehan yhteyttä! Autamme saamaan oleskeluluvan eurooppalaisessa maassa muutamassa kuukaudessa, kertoo turvapaikanhakijoille palveluja tarjoava sivusto.

Hinnaston mukaan iranilaisen yliopiston kandidaatin papereista joutuisi maksamaan väärentäjille peräti 1 200 dollaria. Huijauksen harjoittelu ja testihaastattelut Skypen kautta maksaisivat 150 dollaria, iranilaisen poliisin antama rikosrekisteriote 300 dollaria.

Eräs farsin kielen tulkki on törmännyt työssään huijareihin. Erään kerran ennen kuulustelua hän kuuli, kun kaksi hakijaa jutusteli, etteivät he ole koskaan käyneetkään Afganistanissa. Viranomaisille he kertoivat, että heitä on uhkailtu Afganistanissa heimojen välisissä taisteluissa.

Minulle tulee hyvin syyllinen ja turhautunut olo. Tulkin ammatissa en saa puuttua tapauksiin. Täytyy purra huulta ja pitää suu kiinni! Olen hämilläni siitä, että jotkut entiset maanmieheni huijaavat hyväsydämisiä ja hyväuskoisia suomalaisia. Se on epäreilua!

Tulkki on itse paennut aikanaan Iranin ja Irakin välistä sotaa. Hän ei hyväksy sitä, että turvapaikkajärjestelmää käytetään väärin. Tulkki on huolissaan, että nykytilanteessa todelliset pakolaiset ja vainotut ihmiset uhkaavat jäädä jalkoihin.

Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio kertoo, että henkilökunta on hyvin opastettu erottamaan hakijoista ne, joilla on todellinen hengenvaara. Myös hakijan kotimaa osataan arvioida.

Pietari

Vastaa