Siirry sisältöön

Hengitysharjoitukset, tärkeä päivittäinen rutiini

Syntyi yllättäen idea blogata eräästä meidän molempien päivittäisestä rutiinista. Kyseessä on siis omatoimiset hengitysharjoitukset.Lihassairauksiin liittyy hengityslihasten heikkenemistä, jolloin keuhkojen tuuletus heikkenee. Hengitysharjoituksilla pyritään hidastamaan heikkenemistä ja välttämään keuhkokuumeita yms.

Maijun myötä elämääni saapui Cough Assist-yskityskone, jota käytetään, kun yskimisessä käytettävä lihaksisto on heikentynyt. Kone toimii niin, että sisäänhengityksen positiivinen paine vaihtuu nopeasti uloshengitysvaiheen negatiiviseen paineeseen.

Jostakin syystä yskityskone on hyvin huonosti tunnettu jopa ammattihenkilöstön keskuudessa. Usein tulee tilanteita, että joutuu selittämään asiasta. Kannattaa vaatia konetta, jos tuntee siihen tarvetta.

Tässä eräs video:

Käytämme myös hengityspaljetta, eli ambua useamman kerran päivässä. TV-sarjojen elvytystilanteistakin tutulla ambulla lisätään keuhkotilavuutta ja parannetaan keuhkotuuletusta.

IMG_9420
Kolmas harjoitus on vastapainepuhallus (PEP), jolla tehostetaan keuhkojen tuulettumista ja irrotetaan limaa keuhkoputkista. Eli ilmaa puhalletaan letkun kautta pullossa olevaan veteen, syntyy vastapaine, joka avaa kasaan painuneita pieniä keuhkoputkia. Paine saa liman liikkeelle ja sitä on helpompi yskiä pois.

IMG_2452

Tämmöisiä tärkeitä rutiineja kuuluu päiviimme. Mielelläni vastaan kysymyksiin, jos haluat tietää enemmän.

2 thoughts on “Hengitysharjoitukset, tärkeä päivittäinen rutiini

  1. Päivitysilmoitus: Apuvälineet mahdollistavat täysillä elämisen - Pietar.in

  2. Päivitysilmoitus: Hyvästi puhalluspullolle - Acapella vie hengitysharjoitukset tälle vuosituhannelle - Pietar.in

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.