Siirry sisältöön

Hengitysharjoitukset, tärkeä päivittäinen rutiini

Lihassairauksiin liittyy hengityslihasten heikkenemistä, jolloin keuhkojen tuuletus heikkenee. Hengitysharjoituksilla pyritään hidastamaan heikkenemistä ja välttämään keuhkokuumeita yms.

Lihassairauksiin liittyy hengityslihasten heikkenemistä, jolloin keuhkojen tuuletus heikkenee. Hengitysharjoituksilla pyritään hidastamaan heikkenemistä ja välttämään keuhkokuumeita yms.Meillä päivittäisiin rutiineihin kuuluvat omatoimiset hengitysharjoitukset. En todellakaan tiedä, että missä kunnossa olisin, jos en näitä tekisi.

Maijun myötä elämääni saapui Cough Assist-yskityskone, jota käytetään, kun yskimisessä käytettävä lihaksisto on heikentynyt. Kone toimii niin, että sisäänhengityksen positiivinen paine vaihtuu nopeasti uloshengitysvaiheen negatiiviseen paineeseen.

Jostakin syystä yskityskone on hyvin huonosti tunnettu jopa ammattihenkilöstön keskuudessa. Usein tulee tilanteita, että joutuu selittämään asiasta. Kannattaa vaatia konetta, jos tuntee siihen tarvetta.

Tässä eräs video:

Käytämme myös hengityspaljetta, eli ambua useamman kerran päivässä. TV-sarjojen elvytystilanteistakin tutulla ambulla lisätään keuhkotilavuutta ja parannetaan keuhkotuuletusta. Ja ambua ei käytetä niin kuin Sykkeessä.

IMG_9420

Kolmas harjoitus on vastapainepuhallus (PEP), jolla tehostetaan keuhkojen tuulettumista ja irrotetaan limaa keuhkoputkista. Yleensä ilmaa puhalletaan letkun kautta pullossa olevaan veteen, syntyy vastapaine, joka avaa kasaan painuneita pieniä keuhkoputkia. Paine saa liman liikkeelle ja sitä on helpompi yskiä pois.

Perinteiseen pulloon puhaltamiseen on olemassa myös vaihtoehto ja se kantaa nimeä Acapella® PEP-hengitysterapia. Siirryimme molemmat käyttämään Acapellaa vuoden 2019 alkupuolella. Lue lisää täältä.

Acapella hengitysja esite.

IMG_2452

Tämmöisiä tärkeitä rutiineja kuuluu päiviimme. Mielelläni vastaan kysymyksiin, jos haluat tietää enemmän.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

a