Poliisi: 10 yleisintä huijausta, joihin kannattaa varautua

Lämpimät säät ovat vihdoinkin saapuneet Suomeen. Kevät- ja kesälämpimien saapuessa yleistyvät kuitenkin myös kadulla tapahtuvat huijaukset. Poliisi listaa nyt takavuosilta 10 yleisintä huijausta, mihin kannattaa kaduilla varautua. Riskit etukäteen tiedostamalla pystyy mahdollisesti välttymään joutumasta rikokset uhriksi.1. PIN-koodin urkkiminen

PIN-koodin urkkiminen on katuhuijauksista yleisin. Urkintatapaukset kohdistuvat yleensä joko yöaikana ja aamuyöllä päihtyneisiin henkilöihin ravintoloiden tai pikaruokaravintoloiden tiskeillä, ja päiväsaikaan pääsääntöisesti iäkkäämpiin ihmisiin ruokakaupoissa ja ostoskeskusten liikkeissä. Näissä tapauksissa tekijät odottavat usein, että uhrin kädet ovat täynnä tai keskittyminen herpaantunut.

Viime vuonna poliisin tietoon tuli myös muutama tapaus, jossa iäkkäiltä ihmisiltä anastettiin tai yritettiin anastaa rahaa kadulla. Anastajat tarkkailivat iäkkäitä ihmisiä pankeissa tai pankkiautomaateilla ja lähtivät tämän jälkeen seuraamaan uhria. Tekijät saattoivat myös yrittää urkkia PIN-koodin ruokakaupoissa. Tämän jälkeen vorot pyrkivät harhauttamaan uhria ja anastamaan tämän lompakon.

2. Setelin tai kolikoiden heittäminen maahan pankkiautomaatilla

Poliisilla on tiedossa tapauksia, joissa uhrin tehdessä käteisnostoa hänen jalkojensa juureen on heitetty seteli tai kolikoita, koputettu olkapäälle ja sanottu ystävällisesti, että ”tuo taisi pudota sinulta”. Kun uhri kumartuu poimimaan seteliä, hänen pankkikorttinsa otetaan automaatista. PIN –koodi on urkittu hetkeä aikaisemmin ja korttia käytetään mahdollisimman nopeasti lähimmällä automaatilla.

3. Valepoliisit

Valepoliisitapauksia on kirjattu viime vuosina useita. Yksi perinteinen huijaus kohdistuu ainoastaan ulkomaalaisiin turisteihin, koska tekijät eivät pysty esittämään suomalaisille suomalaista poliisia kielitaidon uupuessa. Yleensä huijaus on alkanut niin, että yksi tekijöistä tulee juttelemaan uhrille jotain. Tämän jälkeen kaksi poliisiksi esittäytyvää miestä tulee kertomaan, että äskeinen mies on jonkin sortin rikollinen, minkä takia heidän täytyy tarkastaa uhrin lompakko. Tarkastuksen yhteydessä rahat kuitenkin lähtevät lompakosta vorojen mukaan. Uhrit on poikkeuksetta tiedusteltu etukäteen niin, että heidän lompakossaan on paljon käteistä rahaa. Tiedustelu tapahtuu yleensä turistikaupoissa.

Yhdessä tapauksessa kesällä 2015 valepoliisit saivat aasialaisen turistin kertomaan luottokorttinsa PIN-koodin, minkä jälkeen he onnistuivat käteisen anastamisen jälkeen nostamaan lisää rahaa uhrin tililtä.

4. Tahraaminen

Uhreja on huijattu myös laittamalla heidän vaatteilleen jotain likaista mönjää, jota vorot ovat alkaneet muka ystävällisesti puhdistamaan. Puhdistustoimenpiteiden lomassa lähtee lompakko ja/tai puhelin joko taskusta tai käsilaukusta anastajien mukaan.

5. Valokuvaaminen

Uhria pyydetään valokuvaamaan tekijän kumppaneita yleensä turistinähtävyyksillä. Uhrin keskittyessä kuvaamiseen lompakko tai puhelin anastetaan yleensä uhrin takaa käsin.

Kuvauspyynnöissä kannattaa jo ennen valokuvausta huolehtia siitä, että omat arvotavarat ovat käden ulottuvilla.§ tekijöiden matkaan. Osaa näistä on tutkittu myös ryöstöinä, koska iäkkäästä ihmisestä on pidetty kiinni ja korut on viety väkisin uhrin vastusteluista huolimatta.

6. Laukun anastaminen puhuttamalla

Tämäntyyliset huijaukset ovat tapahtuneet pääsääntöisesti matkustusasemilla. Näissä tapauksissa uhrin laukku tai tietokonelaukku on ollut uhrin vieressä. Vastakkaiselle puolelle tulee jututtaja, jolloin laukku jää uhrin selkäpuolelle poimittavaksi. Tällöin toisella puolella oleva voro on napannut uhrin arvotavarat.

7. Arvotavaroiden anastaminen tuolin selkänojalla olevan takin taskusta

Näissä tapauksissa uhrin takki on ollut tuolin selkänojalla. Vorot ovat tällöin istuneet uhrin takana olevalle tuolille viereiseen pöytään. Tämän jälkeen tekijä hakee selkänsä takaa käsikopelolla uhrin lompakon tämän takin taskusta ja poistuu kahvilasta tai ravintolasta. Poliisi neuvoo pitämään arvotavarat ravintoloissa ja yleisillä paikoilla aina katseen ulottuvissa.

8. Kaulaketjun sovittaminen kaulaan

Näissä tapauksissa tekijät tulevat väkisin tarjoamaan rihkamakorua ja sovittavat sitä uhrin kaulaan. Sovituksen yhteydessä uhrin kaulaan vaihtuu rihkamakoru ja aito lähtee tekijöiden matkaan. Osaa näistä on tutkittu myös ryöstöinä, koska iäkkäästä ihmisestä on pidetty kiinni ja korut on viety väkisin uhrin vastusteluista huolimatta.

9. Lähikontakti: Ruuhkan aiheuttaminen tai halailu

Poliisilla on tiedossa myös tapauksia, jossa eri paikoissa on aiheutettu ruuhkaa ja tämän jälkeen uhrin tarkkaavaisuuden herpaantuessa anastettu häneltä arvo-omaisuutta.
Rullaportaissa uhrin etupuolella oleva tekijä on pudottavinaan jotakin tai jää vetolaukkunsa kanssa portaiden rakenteisiin jumiin, josta ei mitenkään pääse irti. Uhri yrittää olla ajautumatta edessä olevan henkilön päälle portaiden loppuessa, jolloin takaa päin on helppoa käydä taskuilla tai uhrin laukulla.

Poliisilla on tiedossa myös tapauksia, joissa junaan tai raitiovaunuun noustessa on aiheutettu ruuhkaa. Tekotapa on ollut sama tekotapa kuin rullaportaissa: Vorot ovat hyödyntäneet rappusia, jolloin edessä olevan uhrin taskut tulevat hyvälle korkeudelle. Näissä tapauksissa auttaa usein jo se, ettei pidä lompakkoaan takataskussa tai avoimissa laukuissa.

Ruuhkan aiheuttamisen lisäksi lähikontaktihuijauksena on käytetty myös halailua. Halailuhuijaus on kohdistunut pääasiassa ravintolasta poistuneisiin päihtyneisiin henkilöihin. Tekijät ovat tulleet halaamaan uhria joko seksuaalissävytteisesti tai ”hyvän meiningin merkeissä”, ja tyhjentäneet halailun yhteydessä uhrin taskut.

10. Lapulla hämääminen, tai kaulahuivilla tai takilla peittäminen

Tekijät ovat peittäneet toisen kätensä joko kaulahuivilla tai kyynärvarrella roikkuvalla takilla. Uhrin lompakon paikan tekijät ovat tiedustelleet etukäteen. Taitavat taskuvarkaat eivät tarvitse kuin muutaman sekunnin liimautuakseen uhrin kylkeen, kun lompakko jo saattaa lähteä voron mukaan. Uhri tai ympärillä olevat ihmiset havaitsevat teon äärimmäisen harvoin.

– Lähes kaikkia edellä mainittuja tapauksia yhdistää se, että uhria yritetään harhauttaa jotenkin. Mikäli joutuu yllättävään tilanteeseen kadulla, kannattaa aina myös pitää mielessä epäilys voisiko kyseessä olla joku huijaus. Yllättävässä tilanteessa kannattaa ainakin pitää arvotavaroista kiinni tukevalla otteella tai vähintään pitää niitä silmällä, rikoskomisario Sami Kalliomaa Helsingin poliisilaitokselta muistuttaa.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa