Tämä puhelu yllätti poliisin: ”Maksoin sen halvatun sakon, poistakaa lukitus ennen kuin muija tulee kotiin!”

Neljä vuotta sitten Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen tietotekniikkarikostutkintaryhmässä rikosylikonstaapelina työskentelevä Jari Javanainen sai erikoisen puhelun tunnekuohussa olevalta mieheltä.Maksoin sen halvatun sakon, poistakaa lukitus ennen kuin muija tulee kotiin, ankarasti kiroilut mies sanoi.

Javanainen kirjoittaa Viestintäviraston verkkosivulla, että soittajan tietokone oli lukittu ja ruudulla vaadittiin sadan euron sakkomaksua poliisin nimissä. Haittaohjelmasta kuultiin näin ensimmäistä kertaa.

Tietokonesta löytyi myöhemmin Revetoniksi nimetty haittaohjelma. Kiusallinen haittaohjelma ei lukitsemisen lisäksi tehnyt muuta vahinkoa tietosisältöön.

Ohjelmaan oli rakennettu toiminne lukituksen avaamiseksi, mutta se oli kytketty pois päältä. Rikolliset eivät edes halutessaan voineet poistaa lukitusta, vaikka uhri maksaisi lunnaat.

Kiristyksen uhrin piti ostaa ”sakkomaksua” varten prepaid-maksukortti, kuten R-kioskin myymä PaySafe. Uhrin piti kioskilla tallettaa kortille lunnassumma ja lähettää sitä vastaava siirtokoodi rikolliselle.

Rikolliset myivät saamansa PaySafe-koodit rikollisilla foorumeilla. Rahoja nostettiin ympäri maailmaa pienissä erissä. Maksukoodin käyttäjä ei välttämättä tiennyt mitään niiden alkuperästä.

Kansainvälinen esitutkintayhteistyö ei ehtinyt kunnolla käynnistyä, kun tuottoisa toimintamalli oli jo monistunut useamman rikollisryhmän käyttöön. Ransomware-ilmiötä oli enää mahdotonta pysäyttää. Haittaohjelman toiminta muuttui ja tiuhaan tahtiin syntyneet uudet versiot hämäsivät virustorjuntaa.

F-Secure selvitti, että palvelin oli vuokrattu Venäjältä eikä vuokraajan henkilöllisyyttä saanut vuokratiedoista selville. Uhreja oli Suomessa kymmeniä tuhansia, maailmanlaajuisesti miljoonia.

Revoton oli yksi ensimmäisiä tapauksia, jossa viranomaiset ja yritykset tekivät yhteistyötä kyberrikollisuuden taltuttamiseksi. Toimivalla yhteistyöllä nykyiset ja tulevatkin uhat pystytään torjumaan. Suomessa aiheutettu vahinko jäi pieneksi avoimen yhteistyön avulla.

kuvakaappaus-001

Tämä puhelu yllätti poliisin: ”Maksoin sen halvatun sakon, poistakaa lukitus ennen kuin muija tulee kotiin!”

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Siirry sivun alkuun