Pelleasuun pukeutuneet henkilöt pelottelivat lapsia moottorisahan kanssa

Itä-Uudenmaan poliisin tietoon on tullut Tuusulan Lahelassa ja Vaunukankaan koulun läheisyydessä eilen 18.10.2016 illalla havaintoja possuiksi ja pelleiksi pukeutuneista aikuisen kokoisista henkilöistä, jotka ovat pelotelleet lapsia.Lahelasta ilmoitettiin, että tiistaina noin kello 21 aikoihin kaksi aikuisen kokoista henkilöä olisi juossut ainakin yhden lapsen perässä ja pelotellut nuoria. Henkilöt olivat pukeutuneet valkoisiin haalareihin ja heillä olisi ollut possunaamarit yllään ja pesäpallomailat mukanaan. Henkilöt ovat tiettävästi liikkuneet vihreällä farmarimallisella Volvolla, joka on mahdollisesti ollut väärissä kilvissä.

Vaunukankaan koulun alueelta vanhempi ilmoitti, että hänen kolme lastaan oli ollut seitsemän aikaan koulun pihalla. Paikalle oli tullut harmaa pitkä pakettiauto, josta oli tullut n. 10 pellenaamarilla varustautunutta henkilöä ulos tummiin haalareihin pukeutuneena. Lapset olivat lähteneet juoksemaan kävelytietä karkuun ja alikulkutunnelissa oli vastassa samanlaiseen asuun pukeutunut pelle moottorisahan kanssa pelottelemassa lapsia.

Ihmisten pelottelu pelleasuissa on rantautunut ilmiönä Eurooppaan ja Suomeen Yhdysvalloista. Suomessa pelleasussa pelottelu yleisellä paikalla voi täyttää rikoksen tunnusmerkistön.

Poliisi neuvoo soittamaan epäilyttävistä klovni, pelle tai vastaavista naamioituneista pelotteluteoista hätänumeroon 112 ja ottamaan mahdollisemman paljon tuntomerkkejä ylös, myös mahdollisista ajoneuvoista.

Poliisi muistuttaa, että kaikkea ei tarvitse aikuistenkaan matkia tai toistaa. Ulkopuoliset voivat ottaa uhan ja pelleilyn tosissaan lapsista puhumattakaan, joiden turvallisuuden tunnetta ei tule vitsin varjolla horjuttaa.

Suomessa yleisen järjestyksen häiritseminen tai turvallisuuden vaarantaminen yleisellä paikalla on lain mukaan kielletty toistuvilla uhkaavilla eleillä, hyökkäävillä liikkeillä, suullisesti esitetyillä uhkailuilla ja muulla vastaavalla, pelkoa herättävällä uhkaavalla käyttäytymisellä. Poliisi suhtautuu tällaiseen rikosilmiöön vakavasti. Poliisi ottaa jatkossa tällaiset pelleksi pukeutuneet pelottelijat kiinni ja rikoksesta voidaan langettaa useita päiväsakkoja. Vakavammissa tapauksissa saatetaan puhua jo esimerkiksi laittomasta uhkauksesta tai jopa vakavammista rikosnimikkeistä, jolloin kyseeseen voi tulla jo vankeusrangaistus, rikoskomisario Heikki Sandberg.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa