”Jos kohtaat tajuttoman henkilön, soita aina 112”

”Jos kohtaat tajuttoman henkilön, tarkista, että hengitys kulkee vapaasti, käännä hänet kylkiasentoon ja soita aina 112”, Suomen Diabetesliitto opastaa.Maailman diabetespäivää vietetään maanantaina marraskuun 14. päivä 2016 teemalla diabeetikon ensiapu. Viikko jatkuu diabetesteemaisena koko Suomessa.

Diabeetikon verensokeri voi laskea liian alas, jolloin puhutaan hypoglykemiasta. Alhainen verensokeri aiheuttaa esimerkiksi heikotusta, vapinaa, kalpeutta, hikoilua tai sydämentykytystä. Jos verensokeri jatkaa laskuaan, diabeetikko voi muuttua sekavaksi ja menettää tajuntansa. Tajunnan menetykseen voi liittyä kouristuksia.

Monen diabeetikon kaulassa tai ranteessa on diabetestunnus eli koru, jossa lukee diabetes. Lisäksi diabetestatuoinnit ovat yleistyneet viime vuosina.

Liian matalan verensokerin ensiapu on tajuissaan olevalle henkilölle sokeripitoinen syötävä tai juotava. Tajuttomalle EI KOSKAAN saa antaa syömistä tai juomista tukehtumisvaaran vuoksi.
Insuliini ei koskaan ole diabeetikon ensiapu.

Hypoglykemia eli liian alhainen verensokeri syntyy liian voimakkaasta insuliinin vaikutuksesta diabeetikolla. Terve haima tuottaa insuliinia vain tarvittavan määrän, mutta insuliinia käyttävä diabeetikko kokee lieviä hypoglykemioita melkein väistämättä. Diabeetikot tunnistavat ja ratkaisevat lievät hypoglykemiat itse, selvittää Diabetesliiton ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa