Merten roskaimurit koekäyttöön Suomessa

Vuoteen 2050 mennessä valtamerissä odotetaan olevan painoltaan enemmän muovia kuin kalaa. Muovi aiheuttaa merten ekosysteemeille yli 13 miljardin Yhdysvaltain dollarin vahingot vuodessa.Eläimet nielevät jätteitämme ja sotkeutuvat niihin. Merenkulku ja turismi saattavat kärsiä, sillä ihmisten elimistöön joutuu haitallisia epäpuhtauksia, kun he tietämättään syövät saastuneita merenantimia.

Pari vuotta sitten uutisoitiin Seabin-meriroskiksesta, joka kerää vedessä ajelehtivat roskat. Pintavesi imetään Seabin-meriroskiksen keräyspussisuodattimen läpi. Kun vesi sen jälkeen pumpataan takaisin satama-altaaseen, roskat jäävät talteen keräyspussiin, josta ne hävitetään asianmukaisesti.

Seabinilla on myös potentiaalia kerätä talteen osa veden pinnalla ajelehtivista öljyistä ja muista epäpuhtauksista. Tällä hetkellä Seabin Projectin tiimi käyttää 12 voltin uppovesipumppuja, joissa voidaan hyödyntää vaihtoehtoisia ja puhtaita energialähteitä.

Wärtsilä Suomi100 -hanke meriroskisten tuomisesta Suomeen etenee ja ensimmäinen meriroskis otettiin testikäyttöön tänään tiistaina Uunisaaressa, Helsingin Kaivopuistossa. Toinen meriroskis asennetaan Helsinkiin touko-kesäkuun vaihteessa.

Wärtsilä toimii Seabin Projectin globaalina pilottipartnerina seuraavat kolme vuotta. Sen aikana Wärtsilä lahjoittaa meriroskiksia Helsingin kaupungille ja Helsingin Satamalle, jotka vastaavat meriroskisten toiminnasta ja kunnossapidosta Helsingissä. Wärtsilä neuvottelee meriroskisten lahjoittamisesta myös Turun vierasvenesatamaan Aurajokeen sekä Vaasaan.

Wärtsilä kantaa huolta merellisen ympäristön tulevaisuudesta, ja meille on kunnia voida osallistua Seabin-hankkeeseen. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että jokainen meistä voi omilla toimillaan vaikuttaa meriympäristön puhtauteen, sanoo Wärtsilän johtokunnan jäsen, viestintäjohtaja Atte Palomäki.

Seabin Projectin Pete Ceglinski sanoo, että Wärtsilä on ensimmäinen suuri teollisuuden edustaja, joka ryhtyy sen partneriksi.

Toivomme, että kumppanuutemme Wärtsilän kanssa kannustaa muitakin suuria teollisuusyrityksiä yhteistyöhön pienten, mutta suuria ideoita kehittävien yritysten kanssa puhtaamman ympäristön puolesta.

Pietari

Vastaa